Filléres trükk a kertekben: döbbenet, mit művel az élesztő a növényekkel

A legtöbb kertész nem is gondolná, hogy az élesztőt nemcsak a konyhában lehet felhasználni, de cukorral és vízzel elegyítve a kertben csodaszerként alkalmazható. Sok zöldséget, például az uborkát és a paradicsomot ezzel az oldattal bepermetezve megvédhetünk a különböző kártevőktől és betegségektől.

Sokan nem tudják, de az élesztőből kitűnő "permetszer" készíthető, amellyel megszabadulhatunk a kártevőktől, amelyek a zöldségeinket pusztítják - írja a kerteszkedek.hu. Ráadásul az élesztős keverék úgy megerősíti a növényt, hogy az ellenáll szinte minden betegségnek, még a penészgombáknak is.

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 15 evőkanál cukor
  • 15 gramm szárított élesztő

Melegítsünk fel 4 liter vizet körülbelül 30 fokra, amelybe keverjünk bele 15 evőkanál cukrot és 15 gramm szárított élesztőt. A 4 liter vizet tegyük bele egy legalább 10 literes fazékba, mert az erjedés során kifuthat az élesztős víz. Az erjedési folyamat 5-10 órán belül végbemegy, időközben kevergessük meg az egészet. Ezután egy 10 literes vödörbe töltsünk 6 liter vizet, amihez adjuk hozzá a 4 liternyi élesztős keveréket, vegyítsük össze, majd jöhet az öntözés, permetezés.

Az uborkákat 10-12 naponta kell permetezni, a paradicsomokat, egyéb zöldségeket 15 naponta. Minden tőre bőven öntsünk! A levelekre is rá lehet permetezni, amit egy jó, alapos öntözés kövessen. A levelek permetezését inkább este érdemes elvégezni, mert a napsugarak megégethetik a sejteket.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem mindegy, mely növények kerülnek egymás mellé a kertben.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

Íme néhány filléres trükk palántaneveléshez.
Sokan hibáznak palántázáskor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók