Filléres trükk a kertekben: döbbenet, mit művel az élesztő a növényekkel

Filléres trükk a kertekben: döbbenet, mit művel az élesztő a növényekkel

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész nem is gondolná, hogy az élesztőt nemcsak a konyhában lehet felhasználni, de cukorral és vízzel elegyítve a kertben csodaszerként alkalmazható. Sok zöldséget, például az uborkát és a paradicsomot ezzel az oldattal bepermetezve megvédhetünk a különböző kártevőktől és betegségektől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan nem tudják, de az élesztőből kitűnő "permetszer" készíthető, amellyel megszabadulhatunk a kártevőktől, amelyek a zöldségeinket pusztítják - írja a kerteszkedek.hu. Ráadásul az élesztős keverék úgy megerősíti a növényt, hogy az ellenáll szinte minden betegségnek, még a penészgombáknak is.

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 15 evőkanál cukor
  • 15 gramm szárított élesztő

Melegítsünk fel 4 liter vizet körülbelül 30 fokra, amelybe keverjünk bele 15 evőkanál cukrot és 15 gramm szárított élesztőt. A 4 liter vizet tegyük bele egy legalább 10 literes fazékba, mert az erjedés során kifuthat az élesztős víz. Az erjedési folyamat 5-10 órán belül végbemegy, időközben kevergessük meg az egészet. Ezután egy 10 literes vödörbe töltsünk 6 liter vizet, amihez adjuk hozzá a 4 liternyi élesztős keveréket, vegyítsük össze, majd jöhet az öntözés, permetezés.

Az uborkákat 10-12 naponta kell permetezni, a paradicsomokat, egyéb zöldségeket 15 naponta. Minden tőre bőven öntsünk! A levelekre is rá lehet permetezni, amit egy jó, alapos öntözés kövessen. A levelek permetezését inkább este érdemes elvégezni, mert a napsugarak megégethetik a sejteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?