Kisokos az orchideák szerelmeseinek

Az orchidea az egyik legnépszerűbb szobanövény, és szinte minden lakásban megtalálható belőle legalább egy példány. Az orchidea ugyanakkor némileg igényesebb, mint a legtöbb szobanövény. Ha szeretnénk sokáig gyönyörködni bennük, akkor érdemes a legfontosabb szabályokat betartanunk, mutatjuk mikre figyeljünk oda.

1. Speciális orchideacserép és megfelelő közeg használata

Ültetés vagy átültetés során ne egyszerű virágföldet használjunk, hanem kifejezetten orchideáknak való közeget – írja a hobbikert.hu. A durva szemcséjű, levegős föld a legjobb megoldás, mert így elkerülhető a pangóvíz. Az átültetéshez a virágzást követő, tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Figyeljünk arra, hogy a régi földet teljesen rázzuk le a gyökérlabdáról, mielőtt a növényt az új közegbe állítjuk. Az új cserépnek maximum csak kicsivel kell az előzőnél nagyobbnak lennie. Vizsgáljuk meg a gyökereket is, és az elhalt, rohadt részeket mindig távolítsuk el egy éles késsel.

Az orchidea tartása során döntő fontosságú a megfelelő tartó kiválasztása. Érdemes kifejezetten ezen növények számára kialakított, speciális cserép vásárlása. Gyakran lehet kapni műanyagból készült, átlátszó cserepeket, ezekben jól látható a növény gyökere. A klasszikus orchideatartók kerámiából készülnek és feltűnően magasak. A kaspó belső kialakítása lépcsőzetes, így a cserép maga nem a vízben áll.

2. Az orchideák nem viselik el a pangó vizet

A pangó nedvesség az orchideáknál minden esetben gyökérrothadáshoz vagy gyors kipusztuláshoz vezet. Legyünk fokozott körültekintéssel arra, hogy ne gyűljön össze, álljon meg a víz a cserépben. Ha a növényünket spriccelővel nedvesítjük, ne közvetlenül a kedvencünkre permetezzünk, hanem inkább a földre vagy a gyökerekre. A víz a leveleknél, a szívlevelek között megállva rothadást okozhat.

3. Válasszunk öntözési módot

Az orchideák inkább reggel szívják fel a napi vízadagjukat. Kizárólag szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük őket, nyáron azonban esővízzel is locsolhatunk. A locsoláshoz a zuhanyoztatás vagy a bemerítő-beáztatásos módszert is alkalmazhatjuk, de spriccelő flaska, vagy műanyag, keskeny nyakú kancsó segítségével is öntözhetjük kedvencünket. Kizárólag a gyökereket vagy a termesztőközeget kell locsolni, nem pedig a növény felszín feletti részeit.

4. Mérsékelt trágyázás az életerős orchideákért

A megfelelő orchideagondozásból nem hiányozhat a tápoldat. Ehhez speciális orchideatáp javasolt, viszont csak kis adagban. A vadon élő növények csak kevés tápanyaggal ellátottak - és ez szobai körülmények között is ajánlatos. A magas koncentrációjú tápsó felhalmozódik a termesztőközegben és hamar a növény pusztulásához vezethet.

5. Az elvirágzott szárak levágása

Az orchideák gondozása során nagyon fontos, hogy a levirágzott szárakat rendszeresen eltávolítsuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy egészen addig hagyjuk a növényen a szárat, amíg teljesen el nem szárad, mert csak akkor szabad őket a zöld részig visszavágni. Legalább két új rügyet mindig hagyjunk a száron.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Sötét, árnyékos lakrészekbe is lehet életet varázsolni növényekkel.
Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még fény nélkül is jól érzik magukat