Megdöbbentő árak - Ezért drágul nagyon a húsleves

agrarszektor.hu
Csillagászati árakon kapható ma már a petrezselyemgyökér a hazai boltokban, mert az aszály, az orosz embargó és a vontatott kelés drasztikusan csökkentette a termést. Az utóbbi hetekben egyes bevásárlóközpontokban már 1000-1200 forintot is elkértek a petrezselyemgyökér kilójáért, így egy-egy szálért 120-130 forintot is kellett fizetni. Ez azt jelenti, hogy sok helyen az árak tavalyhoz viszonyítva megduplázódtak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Drámaian nőtt az elmúlt hetekben a petrezselyemgyökér ára a hazai piacon - erősítette meg az agrárszektor. hu-nak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Fruitveb) elnöke. A bevásárlóközpontokban a vásárlóknak már 1000-1200 forintot is fizetniük kell a termény kilójáért, és ez azt jelenti, hogy egy szál gyökér 120-130 forintba kerül. A nagybani piacokon pedig a kilónkénti ár 650-710 forint körül alakul.

A statisztikák szerint tavaly ilyenkor egy kiló petrezselyem a kiskereskedelemben 600-800 forintba, a nagybani piacon 400-500 forintba került. Ebből is látszik is, hogy idén a vásárlóknak sok helyen dupla annyit kell fizetniük a gyökérért.

A drasztikus áremelkedésért elsősorban az aszályos időjárás, az orosz embargó és a megszokottnál kisebb vetésterület a felelős. A Fruitveb elnöke úgy véli, a gazdák azért vetettek kevesebb petrezselymet, mert az embargó miatt elbizonytalanodtak. Télen és tavasszal ugyanis sok import áru érkezett be - főleg Lengyelországból -, és ez alacsonyan tartotta az árakat. Az idei vetésterület 1400-1500 hektár volt, az elmúlt években viszont a növényt 1900 hektáron termesztették.

Ledó Ferenc szerint ebben az évben 20-30 százalékos terméskieséssel kell számolni a petrezselyemgyökér-termelésben. Ennek oka, hogy idén a növény vontatottan kelt ki, ráadásul a tavaszi viharok jelentős károkat okoztak a fejlődő állományokban.

A hiányos kelést extrém meleg időjárás követte, amely az öntözetlen területeken további terméskieséshez vezetett. Ledó Ferenc úgy véli, az országban jelenleg a petrezselyem-területek maximum 50 százalékát öntözik, ezért a jövőben a gazdaságos termesztéshez növelni kell az öntözött területek arányát.

A Fruitveb elnöke szerint a gazdák az idén kevesebb és vékonyabb gyökereket takarítanak majd be, de az októberi fagyokig még fejlődhetnek a növények. Valószínű ugyanakkor, hogy a kisebb termés ellenére sem lesznek zavarok a hazai ellátásban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03