Csemegekukoricából új rekordok születhetnek

agrarszektor.hu
Kétmillió tonna körül várható az idei zöldségtermés, és ez 5-10 százalékkal több lehet a tavalyinál. Csemegekukoricából rekordok születhetnek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hajtatott zöldségek mennyisége 10-15 ezer tonnával lehet több a múlt évinél, elérheti a 440-445 ezer tonnát - mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A két legfontosabb növényből is 5-10 százalékos termésnövekedés várható, paprikából mintegy 5 ezer, paradicsomból pedig 8-10 ezer tonnával többet takaríthatnak be a tavalyinál.

A szabadföldi zöldségekből a csemegekukoricánál nagyon jó termés várható, több helyen is rekord mennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. Így a csemegekukorica összmennyisége várhatóan meghaladja majd az 500 ezer tonnát. A növénynek kifejezetten jót tett a nagy meleg, csak a kukoricamoly ellen kellett hathatósan védekezniük a termelőknek. Tavaly mintegy 470 ezer tonna termett.

A zöldborsó betakarítása befejeződött: az idén 85-90 ezer tonna volt a termés, ez várhatóan 5-8 százalékkal lesz több, mi az előző évben. Az ipari paradicsom betakarítása most mintegy 60 százalék körüli, a termésmennyisége 120-130 ezer tonna körüli lesz várhatóan, ami a tavalyinál 10 ezer tonnával lehet több.

A fokhagyma mennyisége a múlt évihez hasonló 7,5-8,0 ezer tonna lesz, a minőség a tavalyinál jobb. A vöröshagymából 60-65 ezer tonnára számítanak, néhány százalékkal többre a tavalyinál. A betakarítás a kétharmadánál tart. A gyökérzöldségek mennyisége a tavalyi szinten lesz. Az idei zöldség és gyümölcstermés összességében a múlt évi, 2,76 millió tonna körül alakul várhatóan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?