Nem árt tudni: ezeket a növényi szaporítóanyagokat csak így lehet szállítani

Nem árt tudni: ezeket a növényi szaporítóanyagokat csak így lehet szállítani

agrarszektor.hu
Megjelent a növényútlevelek nyomonkövetési kódjára vonatkozó követelmény alól - az (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján - nem mentesülő, ültetésre szánt növények típusairól és fajairól szóló 2020/1770 EU Bizottsági végrehajtási rendelet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyes növények, növényi termékek és egyéb anyagok unió területén belüli szállításához, valamint védett zónákba történő behozatalához és azokon belüli szállításához szükséges növényútlevél tartalmára és formátumára vonatkozó követelményeket a 2016/2031/EU rendelet állapítja meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). E szerint az EU területén belüli szállításhoz kiállított növényútlevél rendszerint tartalmaz egy nyomonkövethetőségi kódot, kivéve azon ültetésre szánt növényeknél, amelyek minden további beavatkozás nélkül értékesíthetők a végfelhasználók részére.

Ez a kivétel azonban nem vonatkozik az ültetésre szánt növények azon típusaira és fajaira, amelyeket a Bizottságnak jegyzékbe kell foglalnia. Ezek alapvetően olyan komoly növényegészségügyi veszélyeket hordozó, ültetésre szánt növények, melyek bizonyos károsítókra (pl. zárlati károsítók) vonatkozó szigorú uniós intézkedések hatálya alá tartoznak. Ezen ültetésre szánt növények némelyike, különösen azok, amelyek ismerten nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg az adott károsítókkal, vagy amelyeket az adott károsítókkal való fertőzöttségük miatt a belső piacon hozzájárulhatnak e károsítók unión belüli elterjedéséhez, és ezáltal növelhetik annak az esélyét, hogy e károsítók jelentős és hosszú távú negatív hatást gyakoroljanak ezekre az ültetésre szánt kultúrákra.

Mindezek miatt az ilyen, ültetésre szánt növényekre kiállított növényútlevelek mindegyike estén indokolt a kódot előírni az adott növények gyors nyomonkövethetőségének javítása érdekében. A 2020/1770 EU Bizottsági rendelet alapján az alábbi fajokhoz és növénytípusokhoz tartozó szaporítóanyagok esetén nem alkalmazható a mentesség, tehát minden esetben szükséges a nyomonkövethetőségi kód alkalmazása: citrusfélék, kávéfélék (Coffea), fogazott levendula (Lavandula dentata L.), leander (Nerium oleander L.), olajfa (Olea europea L.), mirtuszlevelű pacsirtafű (Polygala myrtifolia L.), mandula (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb), burgonya (Solanum tuberosum L.). Annak érdekében, hogy a vállalkozóknak és az illetékes hatóságoknak elegendő idejük legyen az említett követelményekhez való alkalmazkodásra, ezt a rendeletet 2021. december 31-től kell alkalmazni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03