Vallottak az ukrán gazdák: kritikus a helyzet, sokan a földekre se tudnak kimenni

Vallottak az ukrán gazdák: kritikus a helyzet, sokan a földekre se tudnak kimenni

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán konfliktus nemcsak az emberi, állati életeket, hanem a haszonnövényeket és a mezőgazdaságot is veszélyezteti. Az elkövetkezendő hetekben a búzának ki kellene fejlődnie, azonban, ha a gazdák nem tudják megteremteni a megfelelő körülményeket, veszélybe kerülhet a búzatermés Ukrajnában - ez pedig az ország mellett az egész globális piacra is kihat. Az őszi búzát tavaly vetetették még el, és a jó eredmény érdekében műtrágyát is ki kellene szórni a földekre. A hangsúly viszont a kellene szóra helyeződik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A termelők - akik egyébként tavaly rekordmagas termést produkáltak - azt állítják, hogy jelenleg hiány van műtrágyából és gyomirtó,- illetve növényvédő szerből. Ha mindez nem lenne elég, az üzemanyagból is hiány van, ami szintén tovább nehezíti a munkát. Elena Neroba, a Maxigrain kijevi üzletfejlesztési menedzsere szerint Ukrajnában az őszi búza hozama 15%-kal csökkenhet az elmúlt évekhez képest, ha most nem sikerül megfelelő mennyiségű a műtrágyához jutni. Egyes gazdálkodók arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet sokkal rosszabb is lehet. Néhány ukrán gazdálkodó azt mondta, hogy a búzatermésük felére, de talán még többre is csökkenhet, aminek Ukrajnán túlmutató hatásai is lesznek - írja a Reuters. Többek között Libanon, Egyiptom, Jemen és más országok az elmúlt években az ukrán búzára "támaszkodtak".

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kegyetlen árak jöhetnek

A háború miatt a búza ára már így az egekbe szökött - az elmúlt hónapban összesen 50%-kal emelkedett. Az ukrán mezőgazdasági válság oka, hogy az élelmiszerárak világszerte már hónapok óta megugrottak a koronavírus-járványnak miatti globális ellátási lánc problémák miatt. Februárban rekordot döntöttek az élelmiszerek világpiaci árai, és egy év alatt több mint 24%-kal nőttek - közölte az ENSZ. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt a januári 10,1 százalékos emelkedés után. Februárban a margarin 25,8, a kenyér 25,0, a száraztészta 22,1, a baromfihús 19,2, a sajt 17,9 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a péksütemények ára 17,8 százalékkal, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal, a szeszes italok 5,6 százalékkal drágultak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búzaexportjának 29%-át adják, az együttes gabonaexport-potenciáljuk megközelíti a 100 millió tonnát, ebből csak a búza 40-50 tonna (amely szinte teljes egészében a Fekete-tengeren halad át). Összevetésül az Európai Unió teljes búzatermelése 130 millió tonna körül mozgott 2021-ben. A most kitört háború miatt azonban nem lehet tudni, mi lesz a két ország gabonatermésével. 

Nagy az aggodalom

Svein Tore Holsether, Yara International (a világ legnagyobb nitrogénalapú műtrágyagyártójának) elnöke elmondta, hogy komolyan aggódik amiatt, hogy az ukrajnai mezőgazdasági válság miatt akár több tízmillió ember szenvedhet majd élelmiszerhiányt. 

Számomra nem az a kérdés, hogy belelépünk-e egy globális élelmiszerválságba. Sokkal inkább az, hogy milyen mértékű lesz az a bizonyos válság.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán tisztviselők továbbra is bíznak abban, hogy az ország viszonylag sikeres évet zár majd. A remény nagy része az ország nyugati részének gazdálkodóiban van, amely egyelőre távol maradt a lövöldözéstől. Roman Lescsenko mezőgazdasági miniszter közölte: az ország betiltja a különféle alapvető élelmiszerek, köztük a búza exportját is. Lescsenko elismerte, hogy veszély fenyegeti Ukrajna élelmiszer-ellátását, valamint azt, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy segítséget tudjanak nyújtani a gazdáknak.

Meg kell érteni, hogy az egész állam élelmezése függ attól, hogy mi lesz a földeken  

 - fogalmazott

A kincset érő gabona

A következő hetekben a gazdáknak más növények, például kukorica és napraforgó vetését is el kell kezdeniük, de nehezen tudják beszerezni a szükséges vetőmagot. Andriy Dukan, az Ukrán Mezőgazdasági Tanács elnöke figyelmeztetett, hogy most az üzemanyag jelenti a kritikus problémát. Hacsak a gazdálkodók nem tudnak gázolajat szerezni a gépek működtetéséhez, akkor ellehetetlenülnek a tavaszi mezőgazdasági munkák, és mondhatni, hogy az idei betakarítás kudarcra van ítélve.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák kétségbeesettek. Fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz elég élelem ahhoz, hogy ellássák az embereket. Általában hat-hét tonna búza terem hektáronként. Idén úgy gondolom, hogy ha három tonna lesz hektáronként, az nagyon jó lesz  

- mondta egy ukrán gazda. Hozzátette, továbbra is reménykedik abban, hogy az ukrán termelők megtalálják a módját, hogy elegendő élelmiszert termeljenek honfitársaik élelmezésére. Különösen súlyos a helyzet a déli kikötővárosban, Herszonban, abban az első ukrán városban, amelyet Oroszország az ország február 24-i megszállása után elfoglalt.

Veszély a veszélyben

Beszámoltak arról is, hogy van, aki például nem tud kimenni a földekre dolgozni, mert közel vannak a frontvonalhoz. Ráadásul egyes területeken nagyobb a szárazság is, így öntözésre van szükség, de üzemanyag nélkül azt sem tudják biztosítani. Az egyik vállalat vezetője arról mesélt, hogy bár 50 tonnás nitrogén alapú műtrágyakészlettel rendelkeznek - a körülöttük zajló harcok miatt azonban nem biztos, hogy ez olyan jó dolog: a műtrágya ugyanis igen robbanékony. Ha valami leesne egy helikopterről, az az egész helyet felrobbanthatja. Sokaknál pedig az is kérdőjeles, hogy sikerül-e betakarítani valamit, és fogják-e tudni etetni az állataikat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bajban a szállítás is

Békeidőben az ukrán mezőgazdasági export nagy része Ukrajna legforgalmasabb kikötőjében kerül a hajókra. Ma már azonban nem indulnak hajók, és a várost ostromolják. Az ukrajnai háború miatt kenyérhiány léphet fel több arab országban, köztük a polgárháború sújtotta Jemenben is, ahol így is milliókat éhínség fenyeget. A háború esetén fellépő ellátási nehézségek súlyos csapást mérnének az élelmiszerimportra berendezkedett országokra, például Egyiptomra, Jemenre, Líbiára, és Libanonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?