Év fiatal agrárszakembere: mindent felülír a drasztikus költségnövekedés

Év fiatal agrárszakembere: mindent felülír a drasztikus költségnövekedés

agrarszektor.hu
Elképesztően megnehezíti minden hazai agrárcég életét az inputanyagok, főleg a műtrágya, az energia és gáz, valamint a gépek és alkatrészek jelentős drágulása, ráadásul ez utóbbi sokszor az eredményes munkavégzést is megnehezíti - mondta az Agrárszektornak Szűcs András, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusa, aki 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport Év fiatal agrárszakembere díját. Habár a termények árának fellendülése pozitívan hat, nem kompenzálja a költségek összességét, ezért mindenképpen fontos és nagy szerepet játszik a cég gazdálkodásában a precíziós technológiák alkalmazása a növénytermesztésben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden hazai céget, így a Belvárdgyulai Zrt.-t is érinti, és nagyban befolyásolja a működését az inputanyagok - növényvédő szerek és vetőmagok - drágulása, de mind közül a legnagyobb gondot a műtrágyaárak nagymértékű, a tavalyi évhez képest négyszeres emelkedése okozza - mondta az Agrárszektornak Szűcs András. Ez utóbbi azért is hat érzékeny a gazdákra, mert fontos kérdés a növénytermesztés során, hogy milyen mennyiségű kijuttatott hatóanyag térül meg a földeken, ráadásul az idei év aszályos, csapadékmentes időjárása sem optimális, és az ország sok részén gyenge terméseket eredményez.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A főagronómus arról is beszélt lapunknak, hogy az energia és a gáz ára körülbelül hatszorosára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és ez szintén óriási költségnövekedést eredményez a gazdaságoknak. Emellett a gépek, alkatrészek drágulása is jelentős, és jóval megnőtt a beszerzésük időtartama, ami sokszor megnehezíti az eredményes munkavégzést. Szűcs András szerint pozitív, hogy a termények ára elképesztően fellendült az utóbbi időszakban, ez azonban nem kompenzálja a költségek összességét, így a kiadások megszorítása fontos szerepet játszik most a gazdálkodásban, ezért is kerülhet most előtérbe a precíziós növénytermesztés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Belvárgyulai Zrt. fő ágazata a növénytermesztés, 8000 hektáron termesztenek főleg árpát, búzát, napraforgót és kukoricát. Emellett sertés- és szarvasmarhatenyésztéssel is foglalkoznak, de szőlőbirtokuk is van, amihez borászat tartozik.

A Belvárdgyulai Zrt.-nél korábban is precíziós gazdálkodást végeztünk, mind a tápanyag-kijuttatásban, mind a tőszámszabályozásban, de az idei évben a kijutatott műtrágya mennyiségeket is csökkentettük, illetve a szakmaiság határain belül próbáltuk redukálni a növényvédelmi kezeléseket, már amennyire az aszályos időjárása erre lehetőséget adott

 - közölte a szakember. Úgy látja, a jelenlegi drágulásokkal nehezített időszakban, nem lehet egyetlen dologra kiélezni mindent, hanem összességében kell foglalkozni az egyes tényezőkkel és a kialakult helyzettel.

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?