A lengyelek nem viccelnek: hihetetlenül felpörgött az almabiznisz az országban

A lengyelek nem viccelnek: hihetetlenül felpörgött az almabiznisz az országban

agrarszektor.hu
Mirosław Maliszewski, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke nyilatkozott a Sady Ogrody napilapnak az igen jó, csaknem 4,5 millió tonnás termést hozó almaszezon várható fejleményeiről. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legnagyobb problémájuk továbbra is az, hogy nincsenek megfelelő exportpiacaik az étkezési alma értékesítésére. Lengyelország éves almafogyasztása 500-600 ezer tonna, és idén durván 4-4,5 millió tonna körüli termést várunk. Ha csak 4 millió tonna lesz, és ebből 2 millió tonnát feldolgoznak, akkor az előző évek adataiból kiindulva még mindig marad legalább 2 millió tonna étkezési almájuk, amiből 1,4-1,5 millió tonnát külföldön kellene értékesíteniük. Az orosz, belarusz, egyiptomi és egyéb fő importőreink hiányában ez lehetetlen - írja FruitVeB. Optimista forgatókönyv esetén, azaz, ha valamilyen csoda folytán találnának is más országokban piacokat, 400-500 ezer tonnánál többet akkor sem lennének képesek eladni, tehát még mindig körülbelül 1 millió tonna étkezési almát kellene a hazai piacnak levezetnie. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Rövid távon tehát nem lehetnek túl bizakodóak a gazdák

A remény elvesztése a lehető legrosszabb, ami történhet. Bár a lengyel étkezési alma piacának kilátásai elég borúsak, az ottani almalére óriási a globális kereslet, és ebben a vonatkozásban a pattanásig feszült nemzetközi politikai helyzet a kezükre játszik. Az USA és Kína között éleződő gazdasági konfliktus nemhogy tompulna, sőt, egyre inkább fokozódik. Az Egyesült Államok és számos további ország is súlyos vámtételekkel terhelte meg a kínai almalésűrítményt, így ezeken a piacokon előnybe kerülhetnek. Ez nagyon fontos és jó hír, amihez még hozzávehetik az egyre emelkedő szállítási költségeket Kína és az USA, valamint Európa viszonylatában. Most lényegesen olcsóbb Lengyelországból Amerikába szállítani egy konténer sűrítményt, mint Ázsiából. További kedvező elem, hogy az euróhoz és a dollárhoz képest a zloty árfolyama is nagyon kedvez a lengyel exportőröknek. Ez ugyan mind jó hír, de egyelőre csak elmélet, amit majd a gyakorlati megvalósításban kell igazolni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan néz majd ki a szezon a termelők szempontjából?

Bölcs és racionális viselkedéssel elkerülhetik az almapiacon fenyegető tragikus viszonyokat. Lépéseikről nagyrészt közösen, együtt kel döntéseket hozniuk. Ha már az idény kezdetén bepánikolnak, és alávetik magukat a nagy feldolgozók diktátumainak és árcsökkentő politikájának, akkor veszíteni fognak. Ha viszont ügyesen időzítik a beszállításokat, és a feldolgozás mesterséges visszafogása és a zuhanó árak időszakában visszafogják a kínálatot, megvédhetik magukat. Ha pedig hosszú sorokban állva a feldolgozók kapujában fognak harcolni és egymást marják a jobb helyekért, a katasztrófa egészen biztosan bekövetkezik.

Nagyon kritikus időszakokban azt sem szabad kizárni, hogy tiltakozzanak vagy megmozdulásokat szervezzenek az üzemek vagy felvásárlópontok környékén. Ezen felül lobbizni fognak az agrártárcánál és az Európai Bizottságnál is piackivonási intézkedések bevezetéséért. Ez egy szükséges és több korábbi szezonban is bizonyítottan bevált módszer a felesleg levezetésére. Az idei szezonban meg kell érteni, és nem szabad elfelejteni azt, hogy ágazatuk nyereségessége - minden korábbinál inkább - a feldolgozóipari piacok helyzetétől függ majd, amire mi is befolyással lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02