Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.11. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.11. csütörtök

agrarszektor.hu
Folytatódik a felhőzet felvonulása, így egyre nagyobb területen erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, ám az ország északkeleti felén napos, gomolyfelhős idő várható - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.05.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.05.11.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.05.11.) napon.

2023.05.11. csütörtök: Folytatódik a felhőzet felvonulása, így egyre nagyobb területen erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, ám az ország északkeleti felén napos, gomolyfelhős idő várható. Délnyugat felől tovább növekszik a csapadékhajlam, és a déli óráktól egyre többfelé kell esőre, záporra számítani, de északkeletet estig nem éri el a csapadékzóna. A keleti, délkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, a Dunántúl középső részén erős széllökések. A Bakonyban viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok kötött alakul, de a tartósan felhős, csapadékos délnyugati tájakon hűvösebb, míg a naposabb északkeleten melegebb is lehet.
Késő este 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2023.05.12 péntek: Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, legfeljebb időszakos szakadozások, vékonyodások fordulhatnak csak elő. Délnyugat felől több hullámban, szinte országszerte várható eső, zápor, délen helyenként az ég is megdörrenhet. A keleti, délkeleti szél élénk, olykor erős lesz. A maximum-hőmérséklet nagyrészt 12, 17 fok között valószínű, de ahol szakadozottabb lesz a felhőzet, ott pár fokkal melegebb is lehet.

Friss híreink:

Egyre több magyar gazda ültet ilyen növényt: idén nagyot kaszálhatnak vele

A 2023-as év egyik nagy meglepetése lehet az őszi árpa, amelynek a termőterülete több mint 20 százalékkal nőtt az a tavalyi esztendőhöz képest. A tavaly megélt rettenetes aszály következményeképpen mind az őszi káposztarepce, mind a kukorica termőterülete csökkenni látszik, az őszi vetésű kalászosok ellenében. Az állományok pedig igazolni látszanak a gazdák tippjét: ha megfelelő marad az időjárás, akkor akár rekord termés is születhet idén árpából. Az Agrárszektor ezúttal arról kérdezte a gazdákat, hogy milyen állapotban vannak az állományok, és milyenek a növény kilátásai.

Marhahús a nyomtatóból? Megdöbbentő, hogyan készülhetnek a jövő élelmiszerei

Nyomtatott marhahús, algák, rovarok - ezek a mai modern világban, modern étkezésben mind-mind szerepet kaphatnak. Bármennyire is furcsának tűnik, egyáltalán nem állunk messze például az ételnyomtatástól. Olyannyira nem, hogy a japán Wagyu marhahúst is előállították már 3D nyomtatással, igaz, még csak nagyon kis mennyiségben, és igen vékony szeletben - de attól még nyomtatták és létezik. Kérdés, hogy vajon minderre miért van szükség? Főleg annak tudatában, hogy számtalanszor hallhattuk már, hogy nagyon sokan egészségtelenül vagy egyszerűen csak helytelenül táplálkoznak. 

Meglepő számok láttak napvilágot: durva, mennyit költöttek erre a magyar gazdák

A beérkezett adatok alapján 2022-ben a peszticidek nettó árbevétele 151 milliárd forint volt, amely 2021-hez képest mintegy 17,8 százalékos növekedést mutatott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint a vizsgált időszakban a megfigyelt termékek körében a gyomirtó szerek átlagára 23,8, a gombaölő szereké 22,6, az egyéb szereké 22,4 százalékkal, míg a rovarölőké 15,2 százalékkal növekedett. A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett a tárgyévben ez egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A tavalyi év során a legnagyobb mértékben a gyomirtó szerekre volt igény, ezt követte sorrendben az egyéb szerek, a rovarölő szerek, a gombaölő szerek, a gyűjtőcsomagok, valamint a biológiai szerek forgalma. A teljes értékesítésen belül a rovarölők kivételével minden termékkategória aránya csökkent az egy évvel korábbihoz mérten, az egyéb szerek aránya esett vissza a leginkább. Értékben vizsgálva is a gyomirtó szerek adták az éves forgalmazás legnagyobb arányát, majd a gombaölők következtek, ezután a rovarölők, az egyéb szerek és a gyűjtőcsomagok és legvégül a biológiai szerek zárták a sort.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Már rég nem csak a munkahelyed veheti el: veszélyes irányba tart a mesterséges intelligencia?

Az elmúlt hónapokban szélvészként terjedt el a világon a mesterséges intelligencia, azon belül is a ChatGPT, és a különféle, nyilvános robotok használata. Az pedig már most érezhető, hogy ez a technika gyökeresen meg fogja változtatni az életünket. De vajon tényleg veszélyt jelenthet ez az eszköz a munkánkra, társas kapcsolatainkra, vagy a testi épségünkre? Vagy szimplán plagizál-e valaki, aki a ChatGPT-vel iratja meg a szakdolgozatát? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Gayer Zoltán szociológussal, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójával. Interjú.

Drága nyár vár a kertes ház tulajokra: nincs mese, még ezért is többet kell fizetnünk

Az utóbbi évtizedben hihetetlen kultúrája lett hazánkban is a teraszok, erkélyek és kerti pavilonok berendezésnek. Már nem elég egy garnitúra, és lassan ott tartunk, hogy legalább akkora figyelmet, energiát és időt szentelünk egy családi ház teraszos helyének kialakítására, mint a lakás nappalijára. Most, a kerti szezon elején ezért is gondoltunk arra, hogy utánajárunk: mik a legújabb trendek, milyen típusú-anyagú kerti bútorok mostanság a legkedveltebbek? Mennyit drágultak ezek a termékek?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?