Fillérekért vehetik a szamócát az élelmes magyarok: itt juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért vehetik a szamócát az élelmes magyarok: itt juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Idén ugyan később kezdődött el a szezon, de már érik a hazai szamóca. A fóliás gyümölcsöt már szedik, a szabadföldire viszont még várni kell. Győr-Moson-Sopron megyében pedig hamarosan megnyílnak a Szedd magad! földek is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legtöbb magyar a hazai szamócára esküszik, bár a szezon kezdete előtt nehéz kibírni, hogy ne vegyen le az ember valamelyik üzletlánc polcáról egy dobozzal. Az első kóstolás a legtöbbször csalódást is okoz, mert nem igazán édes, ellentétben azzal, ami a hazai földön terem - olvasható a Kisalföld oldalán. Az import szamóca ugyanis napokig utazik és kényszeréretten kerül a boltok polcaira. Jó hír azonban, hogy a legtöbb helyen már kaphatóak a magyar gyümölcsök, igaz, egyelőre még csak a fóliában nevelt fajták. De mostantól sorra pakolnak ki az árusok a főutak mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban, a kínálatban pedig megtalálható minden formájú és fajtájú, hazai, helyi és importgyümölcs is.

Sok termett és már nagyon finom. Évek óta Lajosmizséről hozzuk, a minőség garantált. Éjjel érkezik a friss áru, reggel kerül a bódéba. Sajnos kényes gyümölcs, nehéz frissen tartani, így a több­naposat kedvezményesen adjuk. A másnapos eper kevésbé szép a szemnek, ezért most 1990 forint kilója. A frissen szedett kisebb szemű pedig 2790, míg a nagyobb 3490 forintba kerül

- mondta el Bátori Mária, aki Abdán, a főút mentén árulja az epret.

Már kapható az édes és helyi szamóca

Második éve termeszt epret az Abdai Börcsi Eper csapata Abda határában, másfél hektáron kilenc fóliasátorban és szabadföldön. Ahogy a csoport egyik tagja elmondta, maguk termelik és gondozzák a gyümölcsöt az ültetéstől kezdve a szedésen át. A megyében később indult be az eperszezon, április végén szedték le az első szemeket. A szakember szerint a jövő héten fog igazán berobbanni az érés náluk is. Akkor viszont a szedőcsapatuknak még nagyobb fokozatra kell kapcsolnia.  A fóliasátrakban szépen érik, de egy-két hét múlva már a szabadföldi ültetvényről is lehet csemegézni. 

Érkezik a gigafajta is 

A Győr-Moson-Sopron megyei termelők azt is elmondták, hogy eddig ötszáz ládányi gyümölcsöt szedtek le a korai fajtából. Ez is nagyon édes, megcukrozni sem kell. Nekik ez bevált, ízre, alakra és hozamra is. Egy hét múlva már beindul az óriás, Jolly fajta is, ami akár ökölméretűre is megnő. Az egy húsosabb, lédúsabb fajta, egy szem súlya elérheti a 15 deka­grammot is.

A termelők beszéltek arról is, hogy nőtt a szamóca gondozási költsége, viszont idén több gyümölcs terem, ezért az ára kedvezőbb, mint egy évvel ezelőtt. Mint mondták, küzdenek a külföldről behozott olasz és görög eprek árával, hiszen még mindig olcsóbban tudják adni, mint ők. Bár minőségben össze sem lehet hasonlítani a ket­tőt, az emberek nagy része megnézi, mire mennyit költ.

Ahogy érik, úgy csökken az ára 

Az Abdai Börcsi Eper ízletes gyümölcseit Győrben és környékén több helyen is meg lehet találni: Abda határában, az adyvárosi tó mellett és a hiper Tesco főbejáratánál. A csapat egy tagja elmondta, hogy hajnalban szedik le a szamócát és szállítják ki, így csakis a legfrissebbet kínálják. Mindenki kiválogathatja, mennyit és melyik szemeket szeretné hazavinni, de vannak előre összekészített dobozaik is. A hét elején még 3000 forint volt a kilója, de ahogyan folyamatosan érik, az ára is csökken. A szabadföldit beérésekor is először még drágábban lehet kapni, viszont idővel az is csökken. Egy-két héten belül pedig a Szedd magad! akciók is elérhetőek lesznek országszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?