Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

agrarszektor.hu
Az Európai Unió termésfigyelő szolgálata hétfőn a kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva csökkentette az idei gabonafélék és olajos magvak termésére vonatkozó csaknem valamennyi termésátlag-előrejelzését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Havi előrejelzésében a MARS szolgálat a múlt hónapban látott 6,01 t/ha-ról 5,92 tonnára csökkentette a lágybúzára, az EU-ban legtöbbet termesztett gabonafélére vonatkozó terméskilátását hektáronként (t/ha) - ez ugyanakkor még mindig a tavalyi 5,79 t/ha-os átlag felett van. Az EU teljes árpatermésére (őszi + tavaszi árpa) vonatkozó 2023-as előrejelzését is csökkentették, a múlt havi 4,89 t/ha-ról 4,76 t/ha-ra, a tavaszi árpa terméshozamát pedig erőteljesen mérsékelték: a májusi 3,90 t/ha-ról 3,73 t/ha-ra, a 2022-es 4,21 t/ha-ról pedig 3,73 t/ha-ra - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szemes kukorica esetében a MARS a májusi 7,64 t/ha-ról 7,61 t/ha-ra csökkentette a 2023. évi terméshozam-előrejelzését, bár ez még mindig jóval a tavalyi, aszály sújtotta 5,90 t/ha-os hozam felett van. Az Északnyugat-, Észak- és Észak-Közép-Európa nagy részén uralkodó napos és száraz időjárás a talajnedvesség-tartalékok gyors kimerüléséhez vezetett, ami negatívan befolyásolta az őszi, tavaszi és nyári kultúrák terméspotenciálját. Az Ibériai-félszigeten, beleértve Spanyolországot is, a közelmúltban lehullott csapadék túl későn érkezett a tavaszi és téli növényekhez - áll a jelentésben.

Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában a túlzott esőzések miatt a talaj vízzel elöntött, elárasztott területek alakultak ki, és nagyobb számban jelentek meg a kártevők is, ami negatívan hatott az őszi vetésű növényekre. Eközben a hideg hőmérséklet késleltette a vetést és a nyári növények korai kelését a Duna völgyében, Észak-Bulgáriában és Dél-Romániában. Az olajos magvak esetében a MARS az idei repcemag betakarításra vonatkozó terméshozam-előrejelzését 3,29 t/ha-ra csökkentette a májusban látott 3,34 t/ha-ról és a tavalyi 3,33 t/ha-ról. Továbbá 75,9 t/ha-ra csökkentette a cukorrépa terméshozam-előrejelzését a múlt havi 76,7 t/ha-hoz képest, a túlzott esőzések miatti késői vetésekre hivatkozva. A terméshozam továbbra is jóval az ötéves átlag (72,8 t/ha) felett maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?