Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

Most érkezett a hír: mégsem lesz annyi gabona az EU-ban, mint hitték

agrarszektor.hu
Az Európai Unió termésfigyelő szolgálata hétfőn a kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva csökkentette az idei gabonafélék és olajos magvak termésére vonatkozó csaknem valamennyi termésátlag-előrejelzését.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Havi előrejelzésében a MARS szolgálat a múlt hónapban látott 6,01 t/ha-ról 5,92 tonnára csökkentette a lágybúzára, az EU-ban legtöbbet termesztett gabonafélére vonatkozó terméskilátását hektáronként (t/ha) - ez ugyanakkor még mindig a tavalyi 5,79 t/ha-os átlag felett van. Az EU teljes árpatermésére (őszi + tavaszi árpa) vonatkozó 2023-as előrejelzését is csökkentették, a múlt havi 4,89 t/ha-ról 4,76 t/ha-ra, a tavaszi árpa terméshozamát pedig erőteljesen mérsékelték: a májusi 3,90 t/ha-ról 3,73 t/ha-ra, a 2022-es 4,21 t/ha-ról pedig 3,73 t/ha-ra - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szemes kukorica esetében a MARS a májusi 7,64 t/ha-ról 7,61 t/ha-ra csökkentette a 2023. évi terméshozam-előrejelzését, bár ez még mindig jóval a tavalyi, aszály sújtotta 5,90 t/ha-os hozam felett van. Az Északnyugat-, Észak- és Észak-Közép-Európa nagy részén uralkodó napos és száraz időjárás a talajnedvesség-tartalékok gyors kimerüléséhez vezetett, ami negatívan befolyásolta az őszi, tavaszi és nyári kultúrák terméspotenciálját. Az Ibériai-félszigeten, beleértve Spanyolországot is, a közelmúltban lehullott csapadék túl későn érkezett a tavaszi és téli növényekhez - áll a jelentésben.

Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában a túlzott esőzések miatt a talaj vízzel elöntött, elárasztott területek alakultak ki, és nagyobb számban jelentek meg a kártevők is, ami negatívan hatott az őszi vetésű növényekre. Eközben a hideg hőmérséklet késleltette a vetést és a nyári növények korai kelését a Duna völgyében, Észak-Bulgáriában és Dél-Romániában. Az olajos magvak esetében a MARS az idei repcemag betakarításra vonatkozó terméshozam-előrejelzését 3,29 t/ha-ra csökkentette a májusban látott 3,34 t/ha-ról és a tavalyi 3,33 t/ha-ról. Továbbá 75,9 t/ha-ra csökkentette a cukorrépa terméshozam-előrejelzését a múlt havi 76,7 t/ha-hoz képest, a túlzott esőzések miatti késői vetésekre hivatkozva. A terméshozam továbbra is jóval az ötéves átlag (72,8 t/ha) felett maradt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?