Betett az időjárás a körtének Európában: készülni kell, jöhet be az import

Betett az időjárás a körtének Európában: készülni kell, jöhet be az import

agrarszektor.hu
A 2023/24-es gazdasági év uniós körtetermelése várhatóan 1 747 521 millió tonna lesz, ami 12%-kal alacsonyabb az előző évinél. Az EU alacsony termésmennyiségének meghatározó oka az olaszországi rekord alacsony termés a fagy, az árvizek, a hőhullámok és a jégeső miatt. A termelés várhatóan Franciaországban és Portugáliában is valamivel alacsonyabb lesz, míg Belgiumban és Spanyolországban nagyobb mennyiségre számítanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Belgium, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Portugália együttesen az EU körtetermésének 84%-át adja. Az EU körteimportja várhatóan növekedni fog az alacsony uniós termelés miatt. Ugyanezen okból kifolyólag a kivitel várhatóan csökkenni fog - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Termelés

Belgium, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Portugália az EU vezető körtetermelő országai, amelyek együttesen az EU termelésének 84%-át adják. A termelés előreláthatóan 1 747 521 tonna lesz, ami 12%-os (244 616 tonna) csökkenést jelent az előző évhez képest. Idén az olaszországi rekord alacsonyra becsült termésmennyiség a meghatározó oka az EU alacsony termésmennyiségének. A termelés várhatóan Franciaországban és Portugáliában is valamivel alacsonyabb lesz, míg Belgiumban és Spanyolországban nagyobb termésre számítanak. Az idei vegetációs időszak az Ibériai-félszigeten aszállyal kezdődött, míg Észak-Olaszországban áradások voltak, Közép- és Kelet-Európa számos régiójában, köztük Lengyelországban pedig sok csapadék esett. Olaszország kivételével nem érkezett jelentés virágzás alatti fagyról.

Míg Spanyolország és Portugália egyes részein meglehetősen meleg volt, addig a kelet-európai országokban alacsonyabb volt a hőmérséklet. A nyár folyamán rekordmagas hőmérsékleteket mértek, különösen az Ibériai-félsziget déli részén és Olaszország északi részén. Szeptemberben egy hétig nagyon magas hőmérsékleteket mértek Hollandiában és Belgiumban. Az éghajlati viszonyok miatt az EU idei körtetermése várhatóan az elmúlt 25 év legalacsonyabb termése lesz. Olaszországban és kisebb mértékben Spanyolországban és Portugáliában a körtetermesztés az aszályokkal, hőhullámokkal és jégesőkkel járó bizonytalan éghajlati viszonyok miatt nehéz helyzetben van. Úgy tűnik, hogy a belga és holland körtetermesztést ez nem érinti, a Conference fajta termékbiztosnak bizonyult, amely jól megél a Benelux államok éghajlatán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei termőterület alig több mint 100 000 hektár. Az elmúlt évtizedben az EU teljes termőterülete fokozatosan csökkent, átlagosan évente mintegy 1400 hektárral, ami az Olaszországban és kisebb mértékben az Ibériai-félszigeten betakarított területek csökkenésének köszönhető. Ez a tendencia várhatóan folytatódik, mivel az időjárással kapcsolatos események, különösen a dél-európai országokban, amelyek negatívan hatnak a termesztésre, már nem tűnnek elszigetelt eseteknek. A dél-európai országok termelői csalódást keltő jövedelmezőséggel szembesülnek, kihívások merülnek fel a generációváltással kapcsolatban. A felújításra váró gyümölcsösök tulajdonosai egyre nehezebben döntenek az újabb beruházásokról.

Termőterület

Az ültetvények területe Hollandiában és Belgiumban egyaránt lassan, de évről évre nőtt az elmúlt 20-25 évben, jelenleg 10 000, illetve 10 400 hektáron stabilizálódott. Idén a terület nagysága az előrejelzések szerint Hollandiában enyhén, 9 920 hektárra csökken. Mindkét országban a Conference fajta dominál. Belgiumban a termesztés Flandriára koncentrálódik, várhatóan először éri el a 400 000 tonnát. Hollandiában ismét átlagos termésre számítanak (341 000 tonna), ami 3%-os csökkenést jelent. Mindkét országban összességében kedvező volt a vegetációs időszak, különösen a virágzás után. Nem érkezett jelentés jégeső vagy fagy miatti terméskárosodásról, valamint a vegetációs időszak alatt nem volt hőhullám vagy aszály. A bőséges terméshullás miatt alig volt szükség gyümölcsritkításra. Az idei termés íze várhatóan nagyon jó lesz, ami egyenes következménye az idei elegendő számú napsütéses óráknak. Egyelőre még nem tudni, hogy a betakarítás során mért magas hőmérsékletnek lesz-e negatív hatása a betakarított körte minőségére.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolországban az elmúlt 10 évben 26%-kal csökkent a termőterület, az elmúlt két évben alig több mint 19 000 hektár maradt, mivel a gazdák körteültetvényeiket csonthéjas gyümölcsösökre cserélik. A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan a termelés az előrejelzések szerint közel 296 000 tonnára emelkedik, ami 25%-os növekedést jelent, de még mindig 9%-kal marad el a tízéves átlagtól. Tavasszal az általános vízhiány és a két fő csatorna lezárása a virágok és gyümölcsök tömeges ritkításához és szigorúbb vízhasználathoz vezetett. A kedvezőtlen időjárási viszonyok, köztük az erős tavaszi fagyok, jégeső és viharos szél, amelyek Spanyolország legnagyobb körtetermesztő régiójában, Katalóniában fordultak elő, nem befolyásolták a termelést. Fő körtefajták: a Conference, a Blanquilla, a Coscia-Ercollini és a Limonera.

Olaszországban a termesztés északkeleten koncentrálódik. Emilia-Romagna régió továbbra is a fő körtetermő terület, amely a teljes olasz termelés közel háromnegyedét adja. Itt a Fétel apát a domináns fajta, amelyet a Vilmos körte és az Ercolini (Coscia) követ. Olaszországban 2016 óta évente közel 1000 hektárral csökkent a körte termőterülete. Ez a csökkenés várhatóan folytatódik, mivel a gyümölcstermesztők évről évre erősen ingadozó körtetermést szednek. Az idei év jelentős, 65%-os terméscsökkenése a 2022/23-as gazdasági évhez képest elsősorban a fagyot követő áradásoknak tulajdonítható, amelyeket több hőhullám követett. Július második felében Észak-Olaszországban súlyos jégesővel és nagy széllel kísért napok voltak.

Portugália körteültetvényeinek területe 2015 óta folyamatosan csökken, évente körülbelül 250 hektárral, 2023-ra 10 850 hektárra csökkenve. Az idei termelés várhatóan még tovább csökken, a becslések szerint 115 000 tonnára. Portugáliában termesztett egyedülálló körtefajta a Rocha. Előreláthatóan Lengyelországban a termelés az idén 90 000 tonna lesz. Az ágazati szakértők arra számítanak, hogy a következő öt évben a termelés tovább nő, a becslések szerint 150 000 tonnára, a Conference fajta területének bővülése miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fajták

A 2023/24-es gazdasági évben az EU-ban termesztett körte több mint 50%-a a Conference, amelyet főként Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban ültetnek. További népszerű fajták a Vilmos körte Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, a Rocha Portugáliában, majd a Coscia (Ercolini) Olaszországban és Spanyolországban, a Fétel apát Olaszországban és a Doyenne du Comice Hollandiában és Franciaországban. Továbbra is egyre nagyobb az érdeklődés, különösen a holland és belga termelők körében olyan klubfajták iránt, mint a Xenia, a QTee, a Migo és a Sweet Sensation. A klubfajták termelése a következő gazdasági évben várhatóan 53 000 tonna lesz.

Fogyasztás

Az EU körtefogyasztása nehéz helyzetben van, mivel a jómódú fogyasztók lassan eltávolodnak a hagyományosabb gyümölcsök, mint a például körte fogyasztásától, egyre inkább az egzotikusabb és drágább gyümölcsök, mint a bogyós gyümölcsök, az ananász, a mangó és a dinnye iránt mutatnak érdeklődést. Az élelmiszerforgalmazók erre úgy reagálnak, hogy egyadagos gyümölcssalátákat kínálnak, amelyek kényelmesen felhasználhatók otthon vagy útközben. Az EU-ban sok fogyasztó számára a megélhetési költségek növekedése, amely különösen az elmúlt másfél évben súlyosbodott, más élelmiszer választásra kényszerítő tényező. Úgy tűnik, hogy az alacsonyabb árú, gyakran saját márkás és tovább feldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb piaci részesedést szereznek az egészséges és tápláló élelmiszerek, köztük a friss gyümölcsök rovására. Ez a tendencia, az idei alacsony kínálattal együtt a következő gazdasági évben némileg csökkentheti az EU körtefogyasztását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Általánosságban elmondható, hogy a körte egy főre jutó fogyasztása évről évre némileg ingadozik a helyi elérhetőség és az ár függvényében. Az EU-ban az egy főre jutó átlagos körtefogyasztás a becslések szerint évi 3-4 kg/fő között mozog, az egy főre jutó fogyasztás tagállamonként eltérő. Magas az egy főre jutó körtefogyasztás azokban az országokban, ahol nagy a hazai körtetermelés. Az EU-ban a legalacsonyabb, évi 2kg/fő vagy annál kisebb egy főre jutó fogyasztású piacok közé tartozik Magyarország, Szlovákia és Lengyelország.

Tagállami szinten a legnépszerűbb körtefajták gyakran azok, amelyeket regionálisan termesztenek. A kiskereskedők átlagosan egy vagy két fajtát kínálnak polcaikon. A Conference egyre népszerűbb a német piacon (amelyet korábban a Fétel apát uralt) és az Ibériai-félszigeten, különösen azokban az időszakokban, amikor a helyi gyümölcs kevésbé áll rendelkezésre. Az íz, a megjelenés, a textúra, a kényelem és az ár a fő fogyasztói szempontok a körte vásárlásakor.

Feldolgozás

A legtöbb termelő a frisspiacra termel, ellenben a gyümölcsök mérete, alakja, héj minősége vagy általános minőségi hibák miatt egyes betakarított körték nem alkalmasak a frisspiacra. Ezeket a körtéket gyakran sütésre, gyümölcslé készítésre vagy konzervgyártásra használják. Az emberi fogyasztásra nem alkalmas körtét (frissen és tovább feldolgozva egyaránt) általában állati takarmányozásra vagy erjesztésre használják. A friss körte termelői árai szintén befolyásolják a feldolgozásra kerülő mennyiséget. A 2023/24-es gazdasági évben a feldolgozási mennyiségek becslések szerint valamivel 200 000 tonna alatt maradnak, amelynek nagyjából egyharmada olasz körte (főként Vilmos), ahol a helyi léipar vásárolja fel a gyümölcsöt. A spanyol feldolgozási volumen várhatóan fel fog élénkülni, a becslések szerint 29 000 tonna lesz. Zselét is állítanak elő belőle, valamint konzervipari termék is készül belőle. Ausztriában 25 000 tonna feldolgozására számítanak. A legtöbb osztrák feldolgozandó körtét perry (vagy körtecider) előállítására használják fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kereskedelem

Import

Az import körte az EU teljes körteellátásának több mint 6%-át teszi ki, hagyományosan az EU frisspiacára kerül. Az EU elsősorban a déli félteke olyan országaiból importál, mint Dél-Afrika, Chile és Argentína. A behozatal egész éves, de februárban (közvetlenül a szüret után) gyorsul fel, áprilisban tetőzik és júniusban ér véget. Népszerű import fajták: a Packham, a Vilmos, a Forelle és a Fétel apát. Hollandia és Olaszország együttesen az EU körteimportjának közel 70%-át adta a 2022/23-as gazdasági évben. Rotterdam kikötőjébe érkező mennyiség nagy részét más tagállamokba, különösen Németországba szállítják. Az olasz behozatal nagy része várhatóan az olasz piacon marad. További importáló tagállamok, bár sokkal kisebb mértékben, Portugália, Spanyolország, Németország és Románia. A behozatal 27%-kal csökkent a 2022/23-as gazdasági évben az előző évhez képest, mivel az EU körtetermelése valamivel magasabb volt abban az évben.

A 2023/24-es gazdasági évben az előrejelzések szerint az alacsony termelés miatt az import növekedni fog. Ha a minőség jó lesz, akkor ebben az évben több uniós körte kerülhet az EU frisspiacára. Az elmúlt tíz év során Törökország lassan egyre nagyobb teret nyert, az EU negyedik legnagyobb körtebeszállítója lett. Románia, Ausztria és Bulgária dominál a Törökországból származó körteimportban (gyakran reexportálnak). Kína az EU ötödik legnagyobb beszállítója, ázsiai fajtákat szállít, többek között a népszerű Ya fajtát, amelyet elsősorban az ázsiai lakosság fogyaszt az EU-ban. A Kínából származó éves behozatal átlagosan mintegy 8 500 tonna, ez a mennyiség várhatóan nem változik sokat a 2023/24-es gazdasági évben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Export

Mivel egyes korábbi exportpiacok egyre inkább a déli féltekéről vásárolnak, az EU körteexportja a 2017/18-as gazdasági évben alig több mint 450 000 tonnájáról a 2022/23-as gazdasági évben 346 000 tonna fölé nőtt. A kivitel nagyrészt az EU-ban termelt körtéből áll, szemben a korábbiakkal. A 2022/23-as gazdasági évben a kivitel az előző évihez hasonlóan alakult, annak ellenére, hogy tavaly nagyobb volumenű volt a belföldi termelés.

A 2021/22-es gazdasági évben csökkent a Fehéroroszországba irányuló uniós körteexport, az Egyesült Királyság után ez a második legnagyobb exportpiac. Fehéroroszország a 2022/23-as gazdasági évben visszaszerezte a körte legnagyobb uniós exportpiacának pozícióját. Más, Oroszországhoz közeli országok, köztük Kazahsztán, Kirgizisztán és Azerbajdzsán szintén fontos piacai a holland és belga Conference fajtának. Az olasz alacsony termelési volumen miatt a volt szovjet államokba irányuló export a 2023/24-es gazdasági évben várhatóan kissé csökkenni fog, így a holland és belga körte az EU belső piacán értékesíthető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egyesült Királyságba irányuló uniós kivitel évek óta 100 000 és 110 000 tonna között ingadozott, a 2022/23-as gazdasági évben 95 000 tonnára csökkent. A következő gazdasági éveben az Egyesült Királyságba irányuló uniós körteexport várhatóan enyhén csökken, csakúgy, mint a Norvégiába és Svájcba irányuló kivitel. A Rocha fajta népszerű Brazíliában, a 2022/23-as gazdasági évben tovább csökkent a Brazíliába irányuló export, ami a portugál gyenge termés közvetlen következménye. Mivel a következő gazdasági évre Portugáliában még alacsonyabb termést prognosztizálnak, így várhatóan tovább csökken a Brazíliába irányuló kivitel. Az alacsony terméselőrejelzés ellenére a portugál termelés továbbra is valamivel magasabb, mint a fogyasztás, így Portugália nettó exportőr.

A magasabb logisztikai költségek és a COVID-19-et érintő bizonytalanságok ellenére az EU Kínába irányuló kivitele a 2022/23-as gazdasági évben megélénkült. A Kínába és Hongkongba irányuló szállítások együttesen továbbra is évi 7 500 tonna körül ingadozik. A következő gazdasági év vonatkozásában nem várható jelentős változás az erre az egyesített piacra irányuló exportban. A kereskedők a jelenlegi geopolitikai fejlemények, a nemzetközi hajózás magas árai, a Brexit és Oroszország ukrajnai inváziója miatt továbbra is keresik a kockázat diverzifikálásának lehetőségeit. A stabil és közeli piacok ellátása továbbra is fontos az európai kereskedők számára, miközben nyitva tartják a szemüket más kontinensek új piacai (különösen Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika) felé. Az új, fenntartható piacok kialakításához azonban több évre lesz szükség, különösen az új piacok fogyasztói számára ismeretlen fajták esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?