Meglepő hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Illinois-i Egyetem kutatócsoportja jelentős áttörést ért el a burgonya ellenállóképességének növelésében a globális felmelegedéssel szemben. A géntechnológiával módosított növények hőhullámok idején 30%-kal nagyobb gumótömeget produkáltak. Ez az eredmény ígéretes megoldást kínálhat az éghajlatváltozás okozta kihívásokra, különösen az élelmezésbiztonság terén - írta meg a Future Farming.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A kutatók a fotoszintézis hatékonyságának javításával érték el ezt a figyelemre méltó eredményt. A burgonya genetikai módosítása során egy úgynevezett fotorespirációs bypass-t alkalmaztak, amely lehetővé tette, hogy a növények jobban hasznosítsák energiájukat a növekedésre, ahelyett, hogy azt mérgező melléktermékek feldolgozására pazarolnák. Katherine Meacham-Hensold, a Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) projekt tudományos projektvezetője hangsúlyozta a kutatás jelentőségét:

Olyan növényeket kell kifejlesztenünk, amelyek képesek ellenállni a gyakoribb és intenzívebb hőhullámoknak, ha ki akarjuk elégíteni a növekvő élelmiszerigényt az éghajlatváltozás miatt csökkenő terméshozamok által leginkább veszélyeztetett régiókban.

A Global Change Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a módosított burgonya 35 Celsius-fok feletti hőmérsékleten is jól fejlődött, sőt egy négynapos hőhullám során a 38 Celsius-fokot is elviselte. Ezzel szemben a nem módosított kontroll növények a hőstressz jeleit és korlátozott növekedést mutattak. Don Ort, a RIPE projekt igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a géntechnológiai módosítás nem befolyásolta negatívan a burgonya táplálkozási minőségét. Mint fogalmazott,

az élelmezésbiztonság nem csak a megtermelhető kalóriamennyiségről szól, hanem az élelmiszer minőségét is figyelembe kell vennünk.

A kutatók remélik, hogy ez a siker más fontos élelmiszernövényekre is kiterjeszthető lesz, például a maniókára, amely létfontosságú táplálékforrás a Szaharától délre fekvő afrikai országokban. Ezek a régiók különösen érzékenyek az éghajlatváltozás hatásaira, így nagy hasznát vehetnék az ellenállóbb növényfajtáknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. augusztus 15. 05:59