60 milliót lehet keresni disznövényekkel egy hektáron

agrarszektor.hu
A kedvtelést szolgáló termékek hozzák a legnagyobb jövedelmet, márpedig a kiskerti gyümölcsfák, vagy a balkonokat díszítő növények ide sorolhatóak. Minél fontosabb a szépség és a ritkaság, annál többet vagyunk hajlandóak adni a növényért - akár hasznos, akár nem. Bármennyire is munkaintenzív a dísznövénykertészet, jövedelmező - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt néhány évbena dísznövény-kategóriák közül a faiskolai tevékenység nettó összárbevétele volt a legmagasabb, a vágott virág és vágott zöld termékeké a legalacsonyabb. A cserepes, kiültetésre szánt, balkon- és hagymás, rizómás növények nettó árbevétele - aránylag kiegyenlítetten - évről évre meghaladta a 2 milliárd forintot. A vágott virág és vágott zöld termékek nettó árbevétele 2,5 milliárd forint volt 2018-ban, ami 56 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbi összárbevételhez mérten.

Ám ha az egy hektárra jutó jövedelmet tekintjük, módosul a kép. Egységnyi felületen a faiskolai termelésnél 4,8 millió, a vágott virágnál 33 millió forint volt tavaly a bevétel. A legmagasabb - 61,07millió forint - egy hektárra vetített nettó árbevétel 2018-ban a cserepes, kiültetésre szánt, balkon- és hagymás, rizómás növények esetében mutatkozott.

Ha pedig fel akarjuk becsülni, hogy mennyit hozhat ez az ágazat az egyes nemzetek konyhájára, vessünk egy pillantást az alábbi táblázatra. Hollandia híres tulipánjairól és egyéb virágairól. Az apró államban a dísznövényágazat három és félszer több bevételt termel, mint a második helyezett Spanyolországban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02