2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Növény

60 milliót lehet keresni disznövényekkel egy hektáron

A kedvtelést szolgáló termékek hozzák a legnagyobb jövedelmet, márpedig a kiskerti gyümölcsfák, vagy a balkonokat díszítő növények ide sorolhatóak. Minél fontosabb a szépség és a ritkaság, annál többet vagyunk hajlandóak adni a növényért - akár hasznos, akár nem. Bármennyire is munkaintenzív a dísznövénykertészet, jövedelmező - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből.
 
 

Az elmúlt néhány évbena dísznövény-kategóriák közül a faiskolai tevékenység nettó összárbevétele volt a legmagasabb, a vágott virág és vágott zöld termékeké a legalacsonyabb. A cserepes, kiültetésre szánt, balkon- és hagymás, rizómás növények nettó árbevétele – aránylag kiegyenlítetten – évről évre meghaladta a 2 milliárd forintot. A vágott virág és vágott zöld termékek nettó árbevétele 2,5 milliárd forint volt 2018-ban, ami 56 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbi összárbevételhez mérten.

Ám ha az egy hektárra jutó jövedelmet tekintjük, módosul a kép. Egységnyi felületen a faiskolai termelésnél 4,8 millió, a vágott virágnál 33 millió forint volt tavaly a bevétel. A legmagasabb – 61,07millió forint – egy hektárra vetített nettó árbevétel 2018-ban a cserepes, kiültetésre szánt, balkon- és hagymás, rizómás növények esetében mutatkozott.

Ha pedig fel akarjuk becsülni, hogy mennyit hozhat ez az ágazat az egyes nemzetek konyhájára, vessünk egy pillantást az alábbi táblázatra. Hollandia híres tulipánjairól és egyéb virágairól. Az apró államban a dísznövényágazat három és félszer több bevételt termel, mint a második helyezett Spanyolországban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu