2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Növény

A franciák kiszámolták: glifozát nélkül sokkal drágább a gazdálkodás

Franciaország 2017-ben még azon 9 tagállam között volt, amelyek ellenezték a glifozát 5 évre szóló újraengedélyezését. A társadalmi nyomás nagyon erős a gyomirtó hatóanyag betiltására az országban, viszont a gazdák is erős érdekérvényesítők, és egyre többet hallatják a szavukat. Mindez azért érdekes számunkra, mert 2021-ben Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország fogják elkészíteni azt a közös jelentést az EFSA-nak (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság), ami a mérlegelés kiindulópontja lesz. A négy országból a többi három 2017-ben a glifozát mellett voksolt.
 
 

Jelentős többletköltségeket okozhat a glifozát kitiltása a termelésből - figyelmeztetett múlt héten a francia búzatermesztők szövetsége (AGPB). Maga az ország 2017 novemberében, amikor a glifozát engedélyezéséről volt szó, a betiltása mellett szavazott. Egy dolog azonban a közvélemény és másik a gazdák szava. Utóbbiak híresek erős érdekérvényesítő képességükről. Most számításaik szerint a vegyszeres gyomirtás mechanikus módszerekkel való helyettesítése hektáronként 50-160 euró extraráfordítással járna, attól függően, hogy milyen eszközzel, mélységben és terepen végzik ezt. Ezen felül terméscsökkenéssel is számolni kell.

A szőlő tipikusan glifozátigényes kultúra

A párizsi növénytermesztési intézet (Arvalis) a francia gazdák veszteségeit a legfontosabb kultúrákban összesen mintegy 950 millió euróra becsüli éves szinten, amennyiben le kell mondaniuk a hatóanyagról. A totális gyomirtót ugyanis csak éves szinten 12,7 millió plusz munkaórával lehet helyettesíteni, miközben a gázolaj-felhasználás is 87 millió literrel növekedne. A gépi eszközök kopása és a szükséges beruházások pedig 160 millió euró ráfordítást igényelnének a francia mezőgazdaságban. Mindez természetesen rontaná a gazdák versenyképességét a világpiacon. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a talaj plusz művelésével rongálhatjuk a talajszerkezetet, kiszáríthatjuk vele, teret adunk az eróziónak, illetve rontunk a széndioxid-mérlegen.

Éric Thirouin, az AGPB elnöke az ország parlamentjének alsóházában tartott beszédében utalt rá, hogy a glifozát ügye teljesen átpolitizálttá vált, jó lenne visszatérni a tudomány és a higgadt mérlegelés talajára. Fontosnak nevezte, hogy az állam ne csak elvárásokat fogalmazzon meg a gazdákkal szemben, hanem segítse is őket: ha kell a gépvásárlás támogatásával, ha kell, az öntözés és tápanyag-utánpótlás szabályainak újragondolásával.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu