Aggódhatnak a gyümölcstermesztők: ezek a kórokozók most óriási károkat okozhatnak

Aggódhatnak a gyümölcstermesztők: ezek a kórokozók most óriási károkat okozhatnak

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetet ismét a mérsékelten meleg, száraz időjárás jellemezte. Az időnként felbukkanó gomolyfelhőkből helyenként esett ugyan néhány milliméter eső, de a naponta visszatérő szeles idő annál többet elpárologtatott, tehát maradt az egész országra kiterjedő krónikus szárazság. Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Ezektől kell megvédeni az általánosságban mérsékeltnek mondható termést, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Almában az almafalisztharmat-fertőzés tünetei nem erősödtek, a korábban tapasztalt intenzív terjedés lelassult a mérsékelt meleg és a védekezések hatására. Kedvezőbb körülmények között azonban ismét felgyorsulhat a fertőzés üteme, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Ugyanez vonatkoztatható a varasodásra is, a kezeletlen ültetvényekben erősödtek a levéltünetek, másutt mérsékelt a fertőzés terjedése. Némileg csökkent a levéltetű-fertőzés, most szórványos a hajtások fertőzöttsége. Az almamoly rajzása az időjárási tényezőktől függően ingadozik ugyan, de folyamatosan repül a feromoncsapdákba. Új jelenség, hogy rajzik az almafaszitkár és a kis almafarontó lepkéje, a korábban is fertőzött, idősebb ültetvényekben.

Szilvában továbbra is rajzik a szilvamoly, bár az üteme már csökkenő mértékű. Ugyancsak intenzív a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly repülése, ez utóbbinak a napokban várható a rajzáscsúcsa. Általánosak a csonthéjas fák levéltetű fertőzése, különösen is kiemelendő az őszibarack és a cseresznye. A zsendülésnek indult korai érésű cseresznyében már figyelni kell az élelmiszer egészségügyi várakozási időre is a permetezésnél. A cseresznyelégy rajzása folyamatos ugyan, de mérsékelt az üteme. A széltől sérült és a terméketlen gyümölcsökön megjelent a moníliás gyümölcsrothadás, ami könnyen átterjedhet a többi gyümölcsre is.

A diófákon a tovább erősödő szemölcsös- és nemezes gubacsatka-fertőzés mellett a leveleken és hajtásokon megjelent a baktériumos rügy-, levél- és termésfoltosság is. Az egyéb rovarkártevők közül kiemelendő, hogy az amerikai fehér medvelepke rajzása a végéhez közeledik, nemsokára kelnek az első hernyók. Továbbá rajzik a gyapottok, a gamma, a vetési és a c-betűs bagolylepke is.

Szőlő ültetvényeinkben a lisztharmat levélfertőzés tünetei mellett megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, továbbá hamarosan várható a tarka szőlőmoly hernyóinak kelése is. A szőlőperonoszpóra első tüneteinek megjelenése továbbra is várat magára, a kedvezőtlen csapadékviszonyok miatt.

Puszpáng tulajdonosok, figyelem! A selyemfényű puszpángmolyok többsége most még báb alakban van, néhány példánya viszont már kirepült. A napokban várható az erősebb rajzása a kártevőnek. Az elhúzódó rajzást érdemes feromon csapdával megfigyelni, a védekezés helyes időzítéséhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02