Aranyat érő növény lapul a legtöbb magyar otthonában: hihetetlen, mi mindenre jó

Aranyat érő növény lapul a legtöbb magyar otthonában: hihetetlen, mi mindenre jó

Kevés hasznosabb és sokoldalúbb növényt lehetne találni az aloe veránál, melynek számtalan jótékony hatása van. Ennek ellenére sokan egy egyszerű dísznövényként tekintenek rá, pedig egy igazi csodanövénnyel állnak szemben, ami kincset ér az emberi test és szervezet számára egyaránt. Immunerősítés, sebkezelés, gyomorégés, leégés, bőrápolás - csakhogy néhányat említsünk, mi mindenre is használhatjuk ezt a növény. Egy szakértő segítségével egy csokorba gyűjtöttük, hogy mi mindenre alkalmazhatjuk az aloe verát, így talán már senki sem fog egy átlagos szobanövényként tekinteni rá.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mindamellett, hogy rendkívül hasznos növényről van szó, igen kevés figyelmet és gondozást is igényel, és mondhatni, hogy igazi csodaszer lehet a számunkra. A sebkezeléstől kezdve, egészen a hajhullásig, számos területen rendkívül jól felhasználható. De hogy pontosan mire használhatjuk fel és hogyan, milyen vitaminbombát készíthetünk belelő, illetve, hogy mire figyeljünk a gondozása során, egy szakértő, Andreica Szilvia, okleveles környezetvédelmi mérnöktanár és az ÁKT szakértője segítségével jártunk utána. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mire használhatjuk az aloe verát?

A fenti kérdésre a válasz az, hogy rengeteg mindenre, felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi problémára jelenthet gyógyírt. Csakhogy néhányat említsünk: 

Sebkezelés: Az aloe vera levelében található gél állagú anyag aranyat ér, ha sebkezelésről van szó, hiszen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Sőt, nemcsak horzsolások vagy vágások kezelhetők vele, hanem leégés vagy kisebb égési sérülésekre is használhatjuk. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy súlyos égési sérülések és nagyobb sebek esetén nem ajánlott az alkalmazása!

Bőrápolás: nem véletlen, hogy a kozmetikai iparban az egyik legfőbb alapanyag. Gondoljunk csak arra, hogy hány aloe verás terméket láthatunk a különböző üzletek polcain. Antibakteriális hatása miatt ugyanis kiváló a bőr számára. Ez a növény ráadásul anélkül táplálja és hidratálja a bőrt, hogy zsírossá tenné. Ezen kívül remek gyulladáscsökkentő, és tele van C- és E-vitaminnal, ami miatt pedig még öregedésgátló hatása is van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hajhullás: sajnos számos embert érint a hajhullás, de ebben az esetben is érdemes a természetességre törekedni, és nem elrohanni kétségbeesetten különböző gyógyszereket és készítményeket vásárolni. Ha már a természetességet választjuk, mindenképpen próbáljuk ki ezt a fantasztikus növényt - ezzel nem mellesleg a pénztárcánkat is igencsak megkímélhetjük. Nincs is más dolgunk, csak a géllel bedörzsölni a fejbőrünket. Ezt pedig csináljuk rendszeresen, hiszen 1-2 alkalom után nem szabad még a csodát várni.

Immunerősítés: talán nem meglepő, de nagyon fontos, hogy az immunrendszerünket folyamatosan támogassuk és erősítsük, az egészségünk megőrzéséhez ez elengedhetetlen. Az aloe vera ebben is segíthet, hiszen javítja a vérkeringést és még a tápanyagok megfelelő felszívódását is elősegíti. Sőt, még méregtelenítő hatása is van.

Ez csak néhány probléma, amiben segítséget nyújthat ez a szuper növény, de használhatjuk még fertőzések ellen, különböző sebekre, gyomorégésre, a vércukorszint szabályozására, fogkőeltávolításra, fájdalomcsillapításra, hidratálásra és megannyi panaszra. Plusz tipp: ha tudjuk körömvirággal vagy fekete nadálytővel párosítani az orvosi aloe verát, fokozhatjuk a hatását.

Az igazi csodaszer

A boltok, gyógyszertárak polcain többféle egészséges aloe vera ital is fellelhető, ezek között találhatóak kúraszerűen fogyasztható italok és bármikor fogyasztható, cukros vagy cukormentes aloe vera üdítő italok is, amik gyorsan hidratálják a kimerült szervezetet. Andreica Szilviától megtudtuk, hogy mi, magunk is elkészíthetünk otthon egy fantasztikus italt, ami miatt egészen biztosan hálás lesz a szerveztünk. Ehhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk: aloe vera, természetes elhullásból származó méhek és propolisz tinktúra vagy jó minőségű pálinka vagy vodka, illetve méz. Keverjük össze az összetevőket az alábbiak szerint: fél kiló mézhez adjunk hozzá 3 húsosabb aloe vera levelet pucolás nélkül (a tüskéket távolítsuk el), az ázatott vodkából vagy pálinkából 1 decit, majd hagyjuk állni 3 hétig, aztán pedig fogyaszthatjuk is. Az ajánlott mennyiség 3x1 púpozott evőkanálnyi. Még a daganatos megbetegedések ellen is hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a keveréket. 

Hogyan gondozzuk?

Az aloe vera kint és bent is tartható, átlagos igényű kerti- és szobanövény. Fényigényes növény, de lehetőleg félárnyékos helyet biztosítsunk neki, ugyanis a folyamatos tűző napfényt nem kedveli és tönkre is mehet tőle. Kertbe pedig nem tanácsos ültetni, hiszen nem bírja a hideg időjárást sem, ezért lehetőleg ültessük cserépbe és tartsuk bent, védett helyen. A cserepes aloe vera mellett szól az is, hogy egyszerűen bevihetjük, ha a szakadó eső ellen kell megvédenünk, illetve a teleltetése is zárt térben kell, hogy történjen, 5° körüli hőmérsékleten, napfényes pincében vagy lépcsőházban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízigénye alacsony, a nyári melegben is elég 2-3 hetente meglocsolnunk. A túlöntözést viszont kerüljük, hiszen kirohadhat a töve a sok víztől. Átültetés során pedig arra figyeljünk, hogy 1-2 évente ejtsük meg és jó minőségű virágföldet és homokot tegyünk hozzá. Ha sok új hajtás lesz a tövén, akkor könnyen szaporíthatjuk is: vegyük ki a földből az egész növényt, óvatosan válasszuk le a tőről a friss hajtást, majd ültessük vissza a helyére az anyanövényt. A leválasztott hajtásnak adjunk külön cserepet és ültessük el lyukas aljú, körülbelül 10 centiméter átmérőjű cserépbe, amibe a földkeveréket tettük.

Mint láthatjuk, rengeteg mindenre jó az aloe vera, és épp ebből kifolyólag jó, ha mindig kéznél van. További előnye, hogy egyszerűen használható, olcsó, és még sok gondozást sem igényel. Arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl és óvjuk a hidegtől, cserébe egészen biztosan hosszú-hosszú ideig fog a hasznunkra válni, és lényegében egy házi, mini "patikaként" szolgálhat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?