Az aszály után most a rengeteg eső miatt fájhat a gazdák feje

Az aszály után most a rengeteg eső miatt fájhat a gazdák feje

agrarszektor.hu
A medárdi csapadékos időszak után pár napos csapadékszünet előtt állunk. Keddtől csütörtökig csak elszórtan lehetnek záporok, ezért ekkorra érdemes betervezni és elvégezni minden aktuális munkát, amit lehet, ha rá lehet menni a gépekkel a földre. Főleg csütörtökön valószínű szélcsendes idő, ami a növényvédelmi munkák elvégzésére is lehetőséget ad, melyet a csapadékos és szeles időjárás sokáig akadályozott. A mezőgazdasági kultúrákra egyébként a csapadék egyelőre elég lenne, most már egy pár fokkal melegebb segítené a fejlődést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten folytatódott a medárdi, zivataros időjárás. Bár nem esett az országban mindenhol minden nap, de valahol szinte mindig esett - írja a met.hu. Különösen a hét első felében alakultak ki nagy csapadékot adó záporok, felhőszakadások, melyekből a néhány óra alatt lehulló csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 20 mm-t, néhol az 50-60 mm-t is. Az elmúlt tíz nap csapadékösszegében nagy területi különbségek vannak, de jellemzően 30 és 80 mm közötti mennyiségek hullottak, bár a délnyugati és délkeleti országrészben néhol 100 mm-nél is több esett. Ennek megfelelően árhullám vonul le több folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is előfordulnak. A legkevesebb csapadék a Káld-Sümeg-Fonyód vonalban hullott, ott kis területen 10 mm alatt maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén (kivéve Baranyában) már bőven meghaladja a sokéves átlagot (pedig a júniusi átlag amúgy is magas, hiszen ez a legesősebb hónapunk), a 90 naposnál azonban még jelentős az elmaradás. A talaj az országban a felső 20 cm-es rétegben jellemzően telített, a legtöbb helyen sáros, többfelé foltokban áll a víz a földeken. A felső fél méteres réteg nedvességviszonyai is sokat javultak, a fölső egy méteres réteg így a legtöbb helyen megfelelő tartalékokkal rendelkezik.

A hőmérséklet a múlt hét első napján jelentősen visszaesett a hétvégéhez képest, megszűnt a fülledt meleg. Bár a páratartalom továbbra is magas maradt, de a legmelegebb órákban már csak 20 és 25 fok között alakult a hőmérséklet. Pénteken többet sütött a nap, mely az előzőeknél jobban fölmelegítette a levegőt, majd vasárnap már felhős, szeles idő volt a jellemző, többfelé esővel és a Dunántúlon csak 20 fokot alulról közelítő hőmérséklettel.

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés fenológiai fázisban járnak. A csapadék az aszályos tavasz után a szemfejlődésre érkezett, mely rendkívül sokat ér, ugyanakkor a magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A földeken a növényvédelmi munkákat rendkívül nehéz elvégezni, mert egyrészről szinte minden nap esik, másrészt pedig a sok csapadék miatt sokfelé nem lehet gépekkel rámenni a földekre. A szálastakarmányok betakarítását is sokfelé akadályozta az esős idő és többfelé erős a gyomosodás. A kapás növények az eső hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A Jászságban látni nagyon szép, már mellig, illetve gyengébb, csak térdig érő kukoricát is. Napraforgónál is hasonlóan nagy különbségek vannak, e mellett pedig vannak olyan táblák, melyek nagyon hiányosan keltek, és ritka az állomány mindkét növény esetében. A hőmérséklet főleg a Dunántúlon jócskán elmarad az ideálistól, a kalászosok érésére, de a tavaszi vetésekre is most már a melegre lenne szükség, a csapadék egyelőre elegendő.

Az előttünk álló héten összefoglalva annyi változás várható időjárásunkban mezőgazdasági szempontból, hogy keddtől csütörtökig az ország nagyobb részén szárazra fordul az idő, ám pénteken és szombaton már ismét sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Keddtől csütörtökig azonban csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, így ebben az időszakban érdemes az aktuális, a sáros talajon elvégezhető munkákat elvégezni. Vasárnaptól előre láthatólag csökken a csapadékhajlam és már naposabb idő várható. A talaj sokat szikkad majd péntekig, melyre a kezdetben még sokfelé szeles idő is hozzájárul. Kedden még sokfelé marad az erős szél, szerdán azonban inkább már csak a Dunántúlon marad szeles az idő. Csütörtökön és pénteken csak mérsékelt légmozgásra lehet számítani. A hőmérséklet kezdetben főleg a Dunántúlon még elmarad majd az ideálistól, a keddi 22, 27 Celsius fokos maximumokról a hét végére 25-30 fokra melegszik a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31