Az esőzések miatt késnek a búzavetések

agrarszektor.hu
A lassú kukoricabetakarítás is csúszást okoz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szeptemberi és októberi csapadék hátráltatta az őszi búza vetését Békésben. A vetést lassította za is, hogy a szokásosonál lassabban halad a kukoricabetakarítás is.

Varjú Mónika, a Békés megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője elmondta: őszi búzából a termelők 101 200 hektár vetését tervezik, de ennek felét vetették be eddig. Az igazgató az MTI-nek hozzátette: a búza vetésének csúszását a szeptemberi és az októberi esőzések okozzák. Lassítja a vetést az is, hogy a szokásosnál lassabban halad a kukorica betakarítása, október végéig a 105 600 hektárnyi kukoricás feléről takarították be a termést.

Őszi árpából 15 500 hektárt vetettek, őszi káposztarepcéből 11 200 hektárt. Az igazgató biztatónak nevezte, hogy az őszi árpa és az őszi káposzta repce vetése optimális időben befejeződött. Tavaly ilyenkor az aszály következtében a megye több részén nem volt lehetőség optimális magágyat készíteni, így 2012-ben őszi káposzta repcéből hétezer hektárt vetettek el, a tervezett 11 800 hektárral szemben.

Békés megyében 2012-ben az őszi búza vetésterülete 106 ezer hektár volt, őszi káposztarepcéből hétezer hektárt vetettek, őszi árpából 16 600 hektárt. Az elvetett növényi kultúrák, közöttük a korai vetésű búzák is kibújtak a földből, egyenletesen, jól fejlődnek - mondta.

A meleg és a csapadékos őszi időjárás kedvez a talajlakó rágcsálóknak. A növényvédelmi szakszolgálat felmérései szerint a kikelt növényi állományok területén a szokásosnál jóval több a pocok és a güzü egér, ezért sok helyen indokolt a védekezés - emelte ki az igazgató.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?