Brutális forróság várható a héten: durva perzselés veszélyezteti a gyümölcsöket

agrarszektor.hu
A hét első napjain csökken majd a csapadékhajlam, és többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja majd a maximumhőmérséklet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét második felében sokfelé alakultak ki záporok és zivatarok az országban, melyekből a legtöbb helyen csak minimális mennyiségű csapadék hullott, vasárnap azonban a már régóta száraz észak-dunántúli régióban is sokfelé esett. Ugyanakkor a Duna-Tisza közének egyes tájain illetve a Hajdúság és a Nyírség területén vannak tartósan száraz, az aszályjeleit mutató területek. A talaj nedvességtartalmát tekintve továbbra is igen változatos a kép az országban. Az utóbbi időben bő csapadékú dél-alföldi illetve kelet-dunántúli területeken sokfelé a talaj mélyebb rétegeibe is jutott nedvesség, és a meleg, párás időben könnyen szaporodó növénybetegségek ellen küzdenek a gazdák. Ezzel szemben vannak tájak, - bár kevesebb helyen - ahol a szárazság okoz gondokat. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével mindenütt 30 fok fölött alakult - írja a met.hu. 

A kukorica zömében már a viaszérés, a napraforgó pedig az érés kezdete, illetve a citromérés fenológiai fázisában jár. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A jelenleg nedves talajú területek vízkészlete már további csapadék hiányában is elegendőnek látszik a jó termés kialakulásához. A szőlők zsendülnek, színeződnek, puhulnak a bogyók, a korai fajtáknál már megkezdődött a szüret. Az almánál és a csonthéjas gyümölcsöknél is felgyorsult az érés, a szárazabb idő itt is kedvez a gombabetegségek elleni védekezésben.

A héten jellemzően napos, száraz, meleg időre van kilátás igen magas UV sugárzással, ami perzseléshez vezethet a növények levelein illetve a gyümölcsökön, valamint a zöldségeken is. Pénteken és szombaton azonban többfelé lehet zivatarokra számítani, de inkább csak a Dunántúlon, az ország nagy része pedig szárazon marad az előttünk álló héten. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, a hét közepétől ugyanis fokozódik a hőség, a legmelegebb órákban 31, 36 fok közötti értékek várhatók. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02