2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Brutális szárazság tombol a magyar földeken: ebből még nagy baj lehet

Lassan kezdünk kimenni a télből, ám eddig közel 3 hónap alatt szinte semmilyen csapadék sem esett, hó meg aztán pláne nem. Magyarországot így újabb aszály fenyegeti, hiszen a talaj kiszáradt, és bár az őszi vetések most még jól bírják, de ebből később nagy lehet a baj.
 
 

Egy tartós északnyugati széláramlat miatt egymást érik az időjárási frontok, és idén még alig esett eső – hívta fel a figyelmet Kovács Attila meteorológus. Az ország középső sávjában – nagy területeken – van, ahol az elmúlt harminc napban az egy millimétert is alig-alig éri el a csapadékösszeg, ami nagyon kevés. Ilyenkor ugyanis az lenne a normális, hogy a nyáron mélyen kiszáradt talaj feltöltődik a téli csapadékkal, miután egyelőre még kevés a párolgás – magyarázta. De a mélyebb talajrétegek feltöltődése, főként az Alföldön, illetve az ország északnyugati tájain még várat magára - írja az Infostart

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A szakértő rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban átvonuló frontokat kísérő nagy szelek tovább szárították a talajt. Ha mindez nem lenne még elég, a talajfagyok felaprózták a felső rétegeket, az erős szél pedig helyenként el is hordta/hordja, porviharokat okozva ezzel, és még a termőréteget is csökkenti. Kovács Attila figyelmeztetett: az őszi vetések és az erdők most még jól viselik a szárazságot, de előbb-utóbb baj lesz belőle. Az, hogy országszerte még nem töltődött föl a talaj mélyebb rétege, az a nyári helyzetre jelenthet majd gondot. Ha csapadékhiányos marad a tél hátralévő része, emellett a tavasz is hasonló lesz, akkor az esetleges nyári aszály még fokozottabban jelentkezhet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben