Csúnyán elintézte a fagy a hazai gyümölcstermést: mutatjuk, mekkora a kár valójában

Csúnyán elintézte a fagy a hazai gyümölcstermést: mutatjuk, mekkora a kár valójában

Múlt héten Magyarországra érkezett egy újabb hidegfront, ami a tavalyi évhez hasonlóan nem kímélte a mezőgazdaságot. A gyümölcsösökben a fák ugyanis a virágzás és a kezdődő bimbózás időszakában vannak, a múlt heti fagyok viszont óriási károkat okoztak a várt gyümölcstermésben. Az Agrárszektor ezért idén is megkérdezett több termelőt a gyümölcstermésben várható károk mértékéről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi évhez hasonlóan idén se kedvezett az időjárás a növényeknek. Az enyhe, hómentes télre hűvös tavasz jött, hideg- és melegfrontok váltották egymást, hetente akár többször is. Ez pedig nemcsak az emberi szervezetet viselte meg, de a növényeket is. A múlt heti fagyok a 2020-as évhez hasonlóan ismét komoly károkat a gyümölcsfák virágaiban, így a termelők attól tartanak, hogy a termés nagy részére idén is keresztet vethetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy a csonthéjasoknál, a kajszi és az őszibarack ültetvények már most érzékeny veszteségeket szenvedtek. Azzal kapcsolatban, hogy egészen pontosan mekkora terméskieséssel kell számolni idén, az Agrárszektor ismét megkérdezte a termelőket.

A Fejér megyei Sárosdon található a Gyümölcsös Kft., amelynek ügyvezetője, Szakács Zoltán elmondta, hogy 33 hektáron termesztenek gyümölcsöt, és kajszival, cseresznyével, meggyel és szilvával foglalkoznak. A múlt heti fagyoknak köszönhetően az alacsonyabb területen fekvő, korai termésű barackültetvényeiken 100%-os volt a fagykár, a magasabb területeken levő fáknál 3 méteres magasságig észleltek fagykárokat, ami azt jelenti, hogy a szezonban érő barackok 85-90%-a is odaveszett. A szakember elmondta, hogy a cseresznyevirágok 90-95%-a is elpusztult, így idén nem lesz értékelhető termésük ebből a gyümölcsből. A korai meggy mostanáig 15-20%-ban károsodott, de Szakács Zoltán szerint ez még belefér, ha nem lesznek újabb fagyok, ez nem lesz észrevehető a termésben. A szilvánál ugyancsak 15-20%-os fagyást észleltek eddig. A szakember elmondta, hogy füstöléssel és sárkánygéppel (KödSárkány) is védekeztek a fagy ellen, de a -5 és -6 fokos hidegek ellen ez már nem volt elegendő. A bajt az is tetézte, hogy nemcsak talajmenti fagyok voltak múlt héten, hanem légköriek is.

A Heves megyei Maklárról, a Maklári Öreghegy Kft.-től Szirmai Ferenc elárulta, hogy a múlt heti fagyos éjszakák még nem okoztak károkat a mandulában. A szakember szerint nincsenek fagyproblémáik, és arról se tudnak, hogy az ültetvényekben bármi probléma lett volna. De ha továbbra is marad a fagyos idő, akkor ez még változhat.

Zala megyében a csesztregi székhelyű Molnár és Társai Kft.-től Molnár Ferenc elmondta, hogy 12 hektáron foglalkoznak intenzíven almatermesztéssel, és fél hektáron szilvával. A szakember beszélt arról is, hogy nem egyszerűen hajnali fagyok voltak a múlt héten, hanem este fél 11-től reggel fél 8-ig tartó, -6 fokos hidegek. Ennek következtében az almánál 98%-os elfagyást tapasztaltak, és a szilvánál is körülbelül 30%-os a kár. Molnár Ferenc megjegyezte, hogy az elmúlt öt év alatt az idei a harmadik ilyen eset, és aggódva hozzátette, hogy a hét közepére újabb fagyokat mondanak, ami további termésveszteséget jelenthet a gyümölcsösökben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet 450 hektáron termeszt almát és további 100 hektáron egyéb gyümölcsöket. Lakatos Bertalan, a szövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy náluk is komoly a kár. Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn -8 és -10 fokot mértek a kihelyezett mérőállomások, de azóta is volt már egy fagy. A kajsziban 80-90%-os a kár, de vannak olyan területek, ahol 100%-ban elpusztultak a virágok. Az alma nagy része viszont még burokban van, nem pattantak meg a rügyek, így nem láttak különösen nagy károsodást. A korai fajtákat viszont érzékenyen érintette a fagy, a külső burokban levő virágok megvágása után már látszanak a barnulások. A korai fajtájú almáknál a szakember 30-40%-os kiesésre számít, míg a többinél 10-20%-os veszteség várható a jelen helyzetben. Lakatos Bertalan szerint az időjárás akkor okozhat nagy gondot, ha a fagy az alma zöldbimbós állapotában, vagy a virágzás időszakában jelentkezik. Erre most május 5-10-e körül lehet számítani, mert idén is elcsúszott kissé a virágzás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?