2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Növény

Durva viharokkal csap le a hidegfront az országra: mutatjuk, hol várható a legtöbb eső

Hétvégén egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, amely zivatarokat és szeles időt hoz, több helyen jégesőre, illetve szupercellák kialakulására is számítani kell. A front hétfőre átvonul az ország felett, a hőség azonban mindenhol mérséklődni fog.
 
 

Északnyugat felől hullámzó hidegfront éri el hazánkat hétvégén, emiatt változékonyabbra fordul időjárásunk, többfelé záporok, zivatarok kialakulására is számítani kell - írja az Időkép. Szombat hajnalban először a Dunántúl északi felén, aztán a főváros környékén dörrenhet meg az ég, majd napközben ez a záporos, zivataros csapadékzóna kelet felé halad tovább, de mögötte újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Legkisebb eséllyel délen, délnyugaton fordulhatnak elő viharok, ugyanakkor az ország északi felén viszont hevesebb zivatarokra is számítani kell, melyeket felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet.

Forrás: Időkép

A szél zivataroktól függetlenül is többfelé feltámad, napközben délnyugatiról nyugatira, északnyugatira fordul. Északon, északnyugaton 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, ugyanakkor a Dél-Alföldön 36-37 fokot is mérhetünk.

Vasárnap is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. Szupercellák kialakulására is esély van, melyek nyugat-délnyugat felől kelet-északkelet felé roboghatnak át az országon. Vonulásukat heves kifutószél, felhőszakadás, nagyobb méretű jég kísérheti.

 A déli, délnyugati szél zivataroktól függetlenül is nagy területen lesz erős, viharos. Mivel a front átmenetileg visszahullámzik, így a szombatihoz képest kissé erősödik a nappali felmelegedés, délután 30-38 fok várható. A legmelegebb az Alföld déli, délkeleti vidékein lesz. Hétfőre a front átvonul fölöttünk, az északnyugatira forduló szél mindenhol mérsékli a hőséget. A legmelegebb délutáni órákban így 25-31 fokra készülhetünk. A sok napsütés mellett napközben már csak északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu