Ebből lehet a nagy profit - Stabil növekedés 2018-ig

agrarszektor.hu
Évi 1,8 százalékkal növekszik, és meghaladja majd az évi 200 millió tonnát a világ műtrágya-felhasználása 2018-ra a FAO prognózisai szerint. A világ legnagyobb nitrogén-felhasználója továbbra is Kelet- és Dél-Ázsia marad, miközben a nyugat-európai gazdák kevesebb, a kelet-európaiak - így várhatóan a magyar termelők is - több műtrágyát juttatnak ki a földekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ műtrágya-felhasználása várhatóan 1,8%-al növekszik évente 2018-ig - áll a FAO legújabb tanulmányában, amely "A világ műtrágya felhasználásának tendenciái és várható kilátásai 2018-ig" címet viseli. A legnagyobb mennyiségben kijuttatott nitrogén-komponens felhasználása mintegy 1,4%-al, a foszforé 2,2%-al, a káliumé pedig 2,6%-al bővülhet. A jelentés nem tér ki a műtrágya árának  alakulására, de megjegyezi, hogy az árak 2010-hez viszonyítva az elmúlt év közepén jóval alacsonyabbak voltak.

A kontinensek között jelentős marad a különbség a nitrogénkomponensű műtrágyák iránti keresletben. A becslések szerint Afrika 4,1 millió, Európa 15,7 millió, Amerika 23,5 millió, Ázsia pedig 74,2 millió tonnát igényel majd belőle.


MTI-fotó: Nagy Lajos

 

Ugyanakkor a nitrogénműtrágyák iránti kereslet növekedése a jövőben leginkább Afrika szubszaharai részén várható, évenként 4,6%-os mértékben. Kelet- és Dél-Ázsiában viszont, ahol 60% feletti részesedéssel a világ legtöbb nitrogénműtrágyáját használják fel, nem várható élénk növekedés, sőt inkább csökkenésre lehet számítani. Az észak-amerikai gazdálkodók 0,5 %-os emelkedést várnak, míg a FAO szerint a nyugat-európai termelők a meglévő pozitív tápanyagmérleg hatására várhatóan 50 ezer tonnával csökkentik a felhasznált műtrágya mennyiségét. Általában véve azonban 2018-ig nem várhatók jelentős változások, mivel a nyugat-európai csökkenést a kelet-európai országok 3,6 %-os növekedése kompenzálhatja - derül ki a tanulmányból.

 

A jelentés kiemelten foglalkozik a környezetkímélő talajgazdálkodás fontosságával. 2015 a talaj éve, ennek megfelelően a FAO és partnerei szeretnék felhívni az emberek figyelmét e nélkülözhetetlen ökoszisztémára, illetve a fenntartható fejlődés gyakorlati alkalmazásának jelentőségére.

A műtrágyázás fontossága kétségtelen, azonban az évtizedekkel ezelőtti - és számos területen ma is fennálló - extrém túltrágyázásnak köszönhetően számos talajban alakult ki a degradáció jelensége, amely hosszú távon terméskiesést és súlyos környezetszennyezést eredményezett. A talajból kimosódó nitrátok például jelentős veszélyforrást jelentenek a vizekre.

Magyarországon továbbra is nagy a lemaradás
Jelentős növekedési lehetőségek rejlenek a magyar műtrágyapiacban, mivel a hazai felhasználás messze elmarad a nyugat-európai szinttől. Nálunk ugyanis az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás még mindig csak 65-70 kilogramm között mozog, míg a nyugat-európai termelők jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki.

Természetesen a környezetkímélő módszerek - például a hüvelyesek használata a vetésforgóban vagy a zöldtrágyázás - segíthetik az ésszerű gazdálkodást. Emellett fontosak lehetnek a növények kondícióját ténylegesen mérő vizsgálatok, illetve a precíziós tápanyagadagolóval rendelkező gépek is.

A klimatikus és földrajzi tényezőknek várhatóan nagyobb szerepük lesz a műtrágyafelhasználás alakulásában. Valószínűleg jelentős mértékben emelkedik Afrika szubszaharai területeinek nitrogén- és káliumműtrágya igénye annak ellenére, hogy ezeken a területeken jelen pillanatban igen alacsony a felhasználás. Ázsia, mint a legnagyobb műtrágya felhasználó, továbbra is megőrzi vezető pozícióját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?