2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Növény

Egy növény, amely hódít a magyar földeken

Idén sem áll meg az évek óta tartó vetésterület-növekedés a napraforgónál. A 2017 tavaszán bevetett napraforgóföldek területét 657 ezer hektárra becsülik, ez ismét emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. 2016-ban Magyarországé volt az Európai Unió legnagyobb napraforgó termése. A piacon a herbicid-rezisztens típusok jelenleg az uralkodók, mivel termesztéstechnológiai előnyük nagyon jelentős.
 
 

Mintegy 657 ezer hektárra becsülték az idei vetési szándékot a napraforgóban – derül ki a Nemzeti Agrárkamara (NAK) április 4-ei jelentéséből - ami azt jelenti, hogy nem áll meg az évek óta tartó folyamatos emelkedés a vetésterületében. 1990 óta a kétszeresére nőtt a bevetett földek nagysága. Tavaly a betakarított terület 642 ezer hektár volt, 10 ezer hektárral kevesebb, mint amit 2017-re várnak. A termelői szakmai elvárások élén továbbra is az intenzív termesztési körülmények közötti nagy termőképesség áll.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Az utóbbi két-három évhez hasonlóan erős kínálati piac jellemzi a tavaszi vetésű hibridnövények értékesítését. A hazai vetőmag-előállítók a vetőmagágazat e szegmensében exportorientált termék lévén a hazai igényeket mennyiségben és választékban is egyaránt biztonsággal kielégítik. Kiegyensúlyozottabbak az árviszonyok a napraforgónál, de az exportpiaci csökkenések jelentősen visszahatnak a hazai értékesítésekre – mondta az agrárszektor.hu-nak Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A napraforgó-termelésben alapvető elvárás, hogy a gyomirtószer-rezisztencia tulajdonság meglegyen. Ugyanakkor a feldolgozóipari igények nagyban befolyásolják a magas olajsavas fajtatípusok elérhetőségét.

A magasolajsavas napraforgó iránt rendkívüli módon nő a kereslet, és e szegmens ma a világ napraforgólaj-fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki.

Magyarországon a termés 27 százaléka került ki ebből a termékkörből, míg ez az arány 2014-ben 10 százalék volt. Az idei évben azonban várhatóan nem lesz változás a keresletben.


Korábban a feldolgozóipar az olcsó pálmaolajat részesítette előnyben, de annak egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatása népszerűtlenné tette az ilyen összetevőjű termékeket. Helyettesítésére kezdték el használni a magasolajsavas napraforgóolajat. Évről évre változik a feldolgozó ipar igénye, amiket az exportálási lehetőségekhez terveznek meg. Tavaly prémium díjas volt a magasolajsavas napraforgó a normál napraforgóhoz képest, az idei díjakról még nincsenek információk. Megközelítőleg 140-160 ezer hektár területen termesztenek jelenleg Magyarországon magasolajsavas napraforgót – közölte Polgár Gábor.

A napraforgónál a herbicid rezisztens típusok az egyeduralkodók.

A piaci részesedésük az utóbbi években folyamatosan emelkedett, és mostanra megközelíti a 95%-ot. Ez az arány egyedülállóan magas az európai piacon. Tavaly az EU legnagyobb napraforgó termését tudhattuk magunkénak, melyben jelentős szerep jut ennek a speciális tulajdonságnak és az általa biztosított termesztéstechnológiai előnynek.

A napraforgónál a herbicid rezisztencia tulajdonságban új technológiai fejlesztés bevezetése indul meg, mely várhatóan néhány éven belül átveszi a most használt fajtatípusok vezető helyét. Új nemesítési irány, hogy az új fajták már eleve rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, és nem csak egy hagyományos fajta változataként kerülnek a piacra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu