2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Növény

Elégedetlen a Bankszövetség a földtörvénnyel

Kockázatosabb hitelezést, nehezebb finanszírozást eredményez jelenlegi formájában a földtörvény a Magyar Bankszövetség szerint.
 
 

Elsődleges probléma a Bankszövetség szerint, hogy a földbizottságok felállítására és működésére nem tartalmaz információkat a törvénytervezet. Ez már csak azért is aggályos, mert szerepük meghatározó, véleményük alapján megtagadható vagy módosításhoz köthető az adásvételi és haszonbérleti szerződések engedélyezése, de akár önkényesen kijelölhetnek vevőt illetve haszonbérlőt, ami roppant bizonytalanná teszi a hitelezési biztonságot.

Nem tartják jó megoldásnak a mezőgazdasági vállalkozások által művelhető terület 1200 hektárban történő maximalizálását sem, mivel ez a nagyüzemek esetében a hatékonyság romlását eredményezi, sok esetben az egyes támogatásokhoz kapcsolódó kötelezettségek (foglalkoztatás, állatlétszám, stb.) teljesíthetőségét veszélyezteti. A felső birtokmaximum alkalmazása, valamint - a haszonbérlet rendszerének átalakulásából adódóan – a hatályos bérleti szerződések lejártát követő bizonytalanság távlatokban nehezíti a gazdaságok forráshoz jutását.

Amennyiben ugyanis teljes bizonyossággal nem állapítható meg, hogy a hitelszerződés teljes futamideje alatt a hitelfelvevő rendelkezésére állnak a hitellimit megállapításakor használt termelő eszközök (jelen esetben a termőföld), úgy vagy csak a biztos rendelkezésre állási időn belül (a haszonbérleti szerződés időtartama) nyújtható hitel, vagy a limit megállapítása során nem vehető figyelembe a bizonytalan tényezőből származó jövedelme. A szervezet részletes indoklással ellátott véleményét eljuttatta a szaktárca részére is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!