2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Növény

Érik a kávéválság: méregdrága lehet idén a világ egyik legkedveltebb itala

Az elmúlt időszakban nagyot drágult a kávé, csak ezt a fogyasztók még nem tapasztalták meg: Brazíliában közel 100 éve nem volt annyira súlyos szárazság, mint amit idén tapasztaltak, emiatt pedig a kávébabpiacon hiány alakult ki.
 
 

New Yorkban az arabica kávébab spekulációs árfolyama négy és fél éves csúcson is állt, ami 70%-os növekedést jelent tavalyhoz képest – írta meg a 444.hu a Financial Times értesülései alapján. Azóta ugyan az árfolyam kicsit lejjebb csúszott, de még mindig jelentős az áremelkedés a tavalyi évhez képest.

A Financial Times-nak nyilatkozó szakértők szerint a pusztító brazíliai szárazság nagyon megviselte az ültetvényeket. Ezek az áremelkedések nem jelennek meg azonnal a fogyasztói árakban, mivel a nagy kávéfeldolgozók jellemzően 3-9 hónapra előre lekötött szerződésekkel dolgoznak, hogy védve legyenek az áringadozásoktól, és a koronavírus miatti elrendelt lezárások miatt vélhetően a kávé iránti globális kereslet is visszaeshetett kicsit, hiszen sok helyen zárva voltak az éttermek és a kávézók, így rendelkezhetnek még némi tartalékkal is.

Ugyanakkor a ha most hatályos megállapodások lejárnak, akkor jó eséllyel a feldolgozók csak jóval magasabb áron tudnak majd kávébabot venni. És a különbségnek egy részét valószínűleg a vásárlókra fogják majd áthárítani. Elemzések szerint az év második felében jelenhetnek majd meg a drágább kávék a boltokban, illetve a kávézókban.

A német Tchibo már jelezte, hogy júliustól árat fog emelni, és ugyanígy egy ismert amerikai kereskedő, a JM Smucker is közölte, hogy több kávémárkájuk árát hamarosan növelni fogják. Vannak ugyanakkor márkák, illetve kávézóláncok, ahol egyelőre kivárnak a döntéssel. Többek között arra kíváncsiak, hogy vissza fog-e állni az igény a kávé iránt a lezárások előtti szintre. A Nespresso, a Nestle prémiumkávé-részlege viszont már jelezte, hogy nem hárítják a fogyasztókra a magasabb költségeket, hanem benyelik a veszteséget, abban bízva, hogy a magasabb árazás csak időleges.

Egy brazil elemző, Carlos Mera hangsúlyozta, hogy bár az idei termés katasztrofális, de tavaly jó éve volt a brazil ültetvényeknek, ezért lehetnek még bőven készletek a raktárakban. Ezért kávéhiányra nem kell számítani, de a drágulás ettől még bekövetkezhet. Mellé jön még problémaként a teherhajózás terén tapasztalt sok nehézség, ami miatt még lassabb és körülményesebb lett a globális kávéfeldolgozás.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu