2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Növény

Háború dúl a magyar kertészetekben: ennek a pusztító kártevőnek nincs ellensége

Korábban kezdődött az idén a márványpoloskák inváziója, a hajtatott paprikát termesztő kertészetek már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodók kártétele ellen, és habár igyekeznek minden fegyvert bevetni, a kártevők ellen egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni. A szezon ennek ellenére a paprika és paradicsom esetében is jónak ígérkezik. Az év közben tapasztalt áringadozások is megszűntek, a hozamok pedig az elvárt szint körül vagy kicsivel afölött alakulnak.
 
 

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket, és bár azt gondolnánk, hogy a hajtatott növények a fóliasátrakban és az üvegházakban termesztett növényekben nem tehetnek kárt a rovarok, a poloskák a legapróbb nyílásokon is képesek bejutni - mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. Hozzátette, az idén ráadásul a megszokottnál korábban kezdődött a poloskaszezon, a paprikatermesztők augusztus vége, szeptember eleje helyett már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodókkal. Ledó Ferenc kiemelte, a kertészek igyekeznek minden fegyvert bevetni, a márványpoloskák inváziója ellen azonban egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni. A fóliasátrakban a termelők biológiai növényvédelemmel óvják meg a terményt a kártevőktől, a poloskákkal szemben azonban ez a módszer nem alkalmazható, mivel egyetlen természetes ellenségük sem ismert.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Ugyanakkor ha kémiai szerekhez folyamodnak, akkor a fóliasátorban, vagy üvegházban elszaporodott hasznos rovaroktól is el kell köszönniük a termelőknek. Sokan azzal próbálkoznak, hogy a két fólia közti területre virágzó dísz-, illetve haszonnövényeket telepítenek, amelyek vonzzák a poloskákat. Azokat permetezve reménykednek abban, hogy így kevesebb egyed kívánkozik majd be a paprikák közé.

A poloskák mellett a levéltetvek is megnehezítették idén a kertészek dolgát, a május–júniusi időszakban fokozottabban kellett védekezniük ezen kártevő ellen is. Ráadásul a szokatlanul hűvös tavasz miatt a biológiai növényvédelemben használt hasznos rovarokat is többször újra kellett telepíteni. Ezzel együtt ugyanakkor egyelőre
nem lehet panasz az idei szezonra, a termés minősége és a hozamok is az elvárások szerint alakulnak.

Ledó Ferenc szerint eddig az időjárás is kedvezett a hajtatott paprikatermesztésnek, a nagy meleg egészen július végéig elkerülte hazánkat, ami jót tett a növények fejlődésének. A mostani hőségnek néhány hét múlva mutatkozik majd meg az eredménye, akkor derül ki, hogy a kánikula okozott-e minőségbeli romlást a paprikásokban. A paprikához hasonlóan a paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdaságok is jó évet zárhatnak az idén. Az év közben jelentkező hektikus ármozgások ellenére nyereséges lehet a szezon.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások idején jelentősebb áresést tapasztaltunk, amit júniusban újabb hullámvölgy követett. Bár a július végétől augusztus 20-ig tartó időszak minden évben kissé kockázatosnak mondható a termelői árak szempontjából, az idén úgy néz ki, hogy fennmarad az egyensúlyi helyzet és az árak is elfogadható szinten mozognak 

- jegyezte meg a Fruitveb elnöke. A termelői árak jelenleg két-három százalékkal vannak magasabban a tavalyi szintnél, a helyzetet pedig tovább javítja, hogy idén a hozamok is magasabbak az elmúlt évinél, így minden esély megvan arra, hogy a termelők nyereséggel tudják zárni az évet. Jelenleg egyébként mintegy 360 hektáron foglalkoznak hajtatott körülmények között paradicsomtermesztéssel, ahonnan idén összességében 120-125 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.

A vidékfejlesztési pályázatok megvalósításának köszönhetően ebben az évben több új üvegházban is megkezdődhetett a munka, néhány korszerűtlenebb egységben pedig befejezték a termelést a gazdálkodók.
A fürtös és a gömbparadicsom mellett egyre nagyobb teret kap a hazai kertészetekben a kisebb méretű koktélparadicsom is. Az elmúlt évek során a fogyasztók körében nőtt ezen fajták népszerűsége, s míg korábban jellemzően az exportpiacokról került az áruházakba a koktélparadicsom, ma már májustól november végéig a teljes magyar piacot el tudják látni a hazai kertészetek friss áruval.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu