2022. január 27. csütörtök Angelika

Hírek - Növény

Itt a legfrissebb becslés: Európában kevesebb lesz a búza, főként a durum

A téli csapadékhiányt mostanra Európa legnagyobb részén visszapótolták az esők, de a talajnedvesség terén nagyok az eltérések az egyes tagállamokban. A kalászosokon rajta hagyta a bélyegét a rossz kezdet, és elkíséri őket egészen a betakarításig. Repcéből több lesz, az elmúlt 5 év hozamait 3 százalékkal is felülmúlhatja az idei átlagtermés.
 
 

1979 óta a legmelegebb telet hagyta maga mögött Európa, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 2-4 fokkal a sokévi átlag felett volt. A leginkább érintett államok Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia és Bulgária voltak. Az őszi vetések általában jó kondícióban vannak, de a durumbúza fő termőrégióiban a kevés csapadék visszavesz a hozamokból, így idén Olaszországban, ahol a legfontosabb lenne most egy bőséges hazai termés, messze nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durum a betakarításkor. Eközben a Benelux államokban, Francia- és Németországban a túlságosan sok eső fullasztja a gabonatáblákat, és a tavaszi vetésekre sem tudták még felkészetni a talajokat. Ebben a térségben a sokéves átlag 140 százaléka esett le február 1. és március 10. között a MARS európai előrejelző rendszer szerint.

Ezért a búza átlaghozama idén uniós szinten 2,1 százalékkal, a durumé 3,4 százalékkal lehet alacsonyabb a tavalyinál, valamint az őszi árpa termésátlaga is csökkenhet 3,4 százalékkal. Az elmúlt 5 évhez mérten viszont mindegyik kultúrában javulni fognak a hozamok, amiben szerepet játszik, hogy az ötből két év nagyon aszályos volt Európa egészét tekintve.

A tritikálé hozamait a tavalyinál is 2,4 százalékkal magasabbra becsülik az elemzők, a repce hozamaiban pedig 6,8 százalékos javulás várható. Utóbbi növény az elmúlt két év aszályos időjárását nagyon megsínylette, ezért öt év távlatában nézve is 3 százalékos javulás várható a hozamában uniós szinten. A magyar termésátlag jó volt tavaly, tehát nem várunk ekkora hozamnövekedést a repcétől. Lényeges viszont, hogy

a tavalyinál nagyobb lesz a repcekínálat Európában a betakarítást követően, ami rosszul jön olyankor, amikor az üzemanyagok ára - így a biodízelé is - mélyrepülésben van.

Magyarországon a december 1-től március 10-ig tartó időszakban a sokéves átlagtól 3 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet. A csapadék mennyisége az egyes hónapokban szélsőségesen alakult, viszont a hónapok során kiegyenlítődött, és elérte a sokéves átlagot, mire eljött a tavasz. A meleg tél kedvezett a kórokozóknak és kártevőknek, mindkettőből erős nyomás várható idén. A tavasz hátralevő része a MARS szerint szintén melegebb lesz a sokévi átlagnál.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!