2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Növény

Kegyetlenül lecsap a héten a tél a szántóföldekre

Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is, és kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi majd a talajt. Habár az őszi vetéseknek jót tett a bőséges eső, komoly problémát jelenthet majd a gazdáknak, hogy jelentősen visszaesik a hőmérséklet a héten. Az őszi talajmunkák ugyan felgyorsulhatnak az elkövetkező napokban, a hideg és a fagyok miatt az őszi vetések fejlődése azonban újra leállhat.
 
 

Végre véget ért a hosszan tartó aszályos időszak, és az előző héten megváltozott az időjárás jellege is. Péntek kivételével minden nap hullott valamennyi csapadék az országban, a hét elején pedig havazás is előfordult. Összességében 10 és 30 milliméter közötti mennyiség esett hétfő reggelig, és ennek körülbelül a fele az időszak utolsó 24 órájában. Ebből adódóan a talajok felszíne jellemzően sáros, de a 20 cenitméternél mélyebb rétegekbe inkább csak a Dunántúlon jutott a nedvességből, a keleti országrészben még igen szárazak a mélyebb talajrétegek. A hőmérséklet ugyan jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és a hét elején reggeli fagyok is sokfelé előfordultak, de a hét második felében ismét melegebb lett a sokévi átlagnál - írja a met.hu. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az őszi vetéseknek igen jót tett a bőséges eső és az enyhe időjárás. A száraz időben vontatottan, hiányosan kelt állományok valamelyest megerősödtek, bár a további enyhe időjárás sokat segítene a fejlődésükön. Jó hír azonban, hogy a szárazság miatt elmaradt őszi talajmunkák is felgyorsulhatnak a hét közepétől.

A most következő héten kedd estig még folytatódik a borult, csapadékos időjárás, az északi országrészben azonban az esőt havazás váltja majd fel. Szerdán felszakadozik a felhőzet, és a hétvégéig többnyire napos, száraz időre van kilátás. Szombaton a változó felhőzetből a Dunántúlon csapadék is előfordulhat, majd vasárnap ismét száraz időre lehet számítani. A héten ugyanakkor a hideg idő lesz a jellemző, télies hőmérsékletekkel. A lehűlés már kedden elkezdődik, ekkor napközben sem emelkedik számottevően a hőmérséklet, szerdán hajnaltól pedig országszerte fagyos reggelekre kell készülni. A hóval borított tájakon a hét második felében akár mínusz 10 fokig is lehűl reggelente az idő, és napközben is csak 0 fok körül alakul majd a hőmérséklet. A talajhőmérséklet is napról napra csökkeni fog, és vasárnapra már országszerte kevéssel fagypont alatt alakul az 5 centiméteren mérhető érték. Habár végre megérkezett a csapadék az országba, a hideg miatt az őszi vetések fejlődése ismét leállhat majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó