2019. július 18. csütörtök Frigyes

Hírek - Növény

Kis kultúra lett a krumpli - mi a megoldás?

10 év alatt 42%-kal esett, azaz csaknem megfeleződött a burgonya vetésterülete hazánkban. A további esést a tisztességes termelők védelmével lehet megelőzni. Számukra is csak egyetlen piaci rés maradt nyitva.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Burgonyatermelésben az atlanti országok – Franciaország, Németország, Hollandia – klimatikus előnyei vitathatatlanok, ősszel szinte lehetetlen a nyugatról érkező árudömpinggel versenybe szállni.

A foszlós héjú, júniusi burgonya azonban megfelelő piaci rést teremt a hazai termelőknek – ám nem mindenkinek. A honi piac korlátozott felvevő képességű erre a primőr árura – magyaráz Szabó István, a Burgonyaszövetség szóvivője. Sajnos ez az egyetlen időpont, amikor az importárunak rosszabbak az esélyei a magyar piacon. Az Észak-Afrikából érkező krumpli ugyanis sárgahéjú, amit a magyar háziasszony kevésbe szeret, a spanyol vöröshéjú pedig drágábban kerül be, mint amennyiért a magyar termék eladható.

A burgonya fajtaválaszték ugyan lehetővé tenné, hogy nyáron is dolgozzanak a betakarítógépek, csakhogy ilyenkor az iskolák konyhái már nem üzemelnek, így a közétkeztetés fontos piacától elesnek a hazai termelők. Sommázva: a korai burgonya termesztése tűnik az egyetlen járható útnak, de erre nem léphet rá mindenki. A hektáronként 35-50 tonna termésre képes, öntözött területekkel rendelkező gazdaságok azonban megkapaszkodhatnak a piacon. Különösen, ha a Burgonyaszövetség által javasolt 5 százalékos áfa kiszorítja a forgalmai adóval ügyeskedő piaci szereplőket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu