2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Kis kultúra lett a krumpli - mi a megoldás?

10 év alatt 42%-kal esett, azaz csaknem megfeleződött a burgonya vetésterülete hazánkban. A további esést a tisztességes termelők védelmével lehet megelőzni. Számukra is csak egyetlen piaci rés maradt nyitva.
 
 

Burgonyatermelésben az atlanti országok – Franciaország, Németország, Hollandia – klimatikus előnyei vitathatatlanok, ősszel szinte lehetetlen a nyugatról érkező árudömpinggel versenybe szállni.

A foszlós héjú, júniusi burgonya azonban megfelelő piaci rést teremt a hazai termelőknek – ám nem mindenkinek. A honi piac korlátozott felvevő képességű erre a primőr árura – magyaráz Szabó István, a Burgonyaszövetség szóvivője. Sajnos ez az egyetlen időpont, amikor az importárunak rosszabbak az esélyei a magyar piacon. Az Észak-Afrikából érkező krumpli ugyanis sárgahéjú, amit a magyar háziasszony kevésbe szeret, a spanyol vöröshéjú pedig drágábban kerül be, mint amennyiért a magyar termék eladható.

A burgonya fajtaválaszték ugyan lehetővé tenné, hogy nyáron is dolgozzanak a betakarítógépek, csakhogy ilyenkor az iskolák konyhái már nem üzemelnek, így a közétkeztetés fontos piacától elesnek a hazai termelők. Sommázva: a korai burgonya termesztése tűnik az egyetlen járható útnak, de erre nem léphet rá mindenki. A hektáronként 35-50 tonna termésre képes, öntözött területekkel rendelkező gazdaságok azonban megkapaszkodhatnak a piacon. Különösen, ha a Burgonyaszövetség által javasolt 5 százalékos áfa kiszorítja a forgalmai adóval ügyeskedő piaci szereplőket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu