Már készül a "dohánybenzin": ez hajthatja a repülőket

agrarszektor.hu
Dél-Afrikában, a Project Solaris nevű projektcég bejelentette, hogy akár már idén elindulhat az első "dohányhajtású" utasszállító repülőgép. A felhasználás kiterjesztése újra növelheti a dohánytermelést.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Project Solaris persze nincs egyedül, a dohányból repülőket hajtó bioüzemanyag kifejlesztésére irányuló munkában a Boeing és South African Airways is részt vesz. A törekvés nem egyedülálló, hiszen az USA legnagyobb dohánytermesztője, Virginia is effelé tapogatózik.

Amint a The Guardian beszámol, az Egyesült Államokban oly mértékben csökkent a dohányzók száma, hogy amíg 1970-es években az USA dohányfarmerjei még 900 ezer tonnát takarítottak be évente, addig mára 360 ezerre sincs igény. A farmok száma pedig 180 ezerről 10 ezer alá csökkent.

Ezért még kitartó termesztők is alternatív megoldásokat keresnek, és törekvésüket több szervezet is támogatja. Az amerikai bioüzemanyag cég, a Tyton BioEnergy Systems, a Virginia Tech valamint az Észak-Karolina Állami Egyetem 2009 óta dolgozik együtt a dohányfarmerekkel, miként lehetne megtalálni azt a fajtát, amiből akár üzemanyaggyártás céljára is használható biomasszát állíthatnának elő.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?