2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Rengeteg idén a meggy - Kár, hogy gyenge a minőség

Napokon belül befejeződik az Érdi bőtermő betakarítása az országban. A termésmennyiség megfelelő, de a minőség elmarad a korábbiaktól, ennek a fő oka a sok csapadék, ami a fő termőterületeken hullott az utóbbi időben.
 
 

Egy-két napon belül befejeződik a Dunántúlon az Érdi bőtermő betakarítása, és a hétvégén lezárul Pest és Bács-Kiskun megyében is. Az északi és észak-keleti régióban viszont még csak a napokban kezdődött meg a betakarítás, viszont itt a fajta részaránya is kisebb, Borsod megyében 500 hektár található.

Magyarország közel 16 000 hektáros összes meggy termőterületéből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található legnagyobb területen, kb. 4 500 hektár.

Az Érdi bőtermő termésmennyiségi kilátásai megfelelnek az előzetes várakozásnak, vagyis jó terméshozamokat produkáltak az ültetvények. Ezzel szemben a termés minősége elmaradt a várttól. Ennek oka, hogy több termesztőkörzetben, ahol az elmúlt két hétben jelentősebb csapadékmennyiség hullott - ez elsősorban az észak-keleti régió - sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa, és ez rontja a feldolgozóipari minőséget. Egyes, kevésbé jó csapadék-ellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagú a gyümölcshús, a gyümölcs fajsúlya 10-15 százalékkal elmarad az átlagostól. A fán belül - az elhúzódó virágzás következményeként - viszonylag egyenetlen az érés, és a színeződés, ami a szüret első egy-két napján az áru heterogenitásához vezethet.


A „kiskertekben” súlyos cseresznyelégy-fertőzöttség tapasztalható, míg a nagyobb gazdaságok árutermelő ültetvényeiben szórványszerű, kismértékű a fertőzés, de ez is csak helyenként, így az innen érkező terméssel kevés a probléma. Az észak-keleti régió egyes termesztőkörzeteiben a feldolgozóiparba érkező meggy negyede a kiskertekből származik. A „kukacos” termés azonban konzerv- és fagyasztóipari feldolgozásra alkalmatlan, így a léiparba kerül.

A piaci szereplők általános véleménye az, hogy idén a cseresznyelégyfertőzős egy átlagos-jó évtől nagyobb mértékű.

A Cigánymeggy és az Oblacsinszka szürete most kezdődik. A későbbi érésű főfajták (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) szürete a középső és nyugati termőtájakon várhatóan néhány nap múlva megkezdődik, és a jövő hétvégén (július elején) nagy valószínűséggel az északi és észak-keleti régióban is. A következő egy hétben várható kánikula előrehozza és összetolja az érést, illetve a következő napokra várható zivatarok további befolyásoló hatással lehetnek a mennyiségre és a minőségre.

A meggyszezon június 12. magasságában indult, az első kisebb tételek kilogrammonként 200 forint nettó áron kerültek a piacra, majd az Érdi bőtermő nagyobb tételeinek beindulása után 5-10 százalékkal felfelé mozdultak el.

Az elmúlt napokban már érzékelhető kereslettel jelen vannak a lengyel vevők is, az ország minden főbb termesztőkörzetéből vásárolnak. Várható, hogy a jobb minőségű késői főfajták szüretével a lengyel kereslet fokozódni fog.

 

A nettó piaci árak jelenleg az I. osztályú árura vonatkozóan
• Konzerv- és fagyasztóipari meggy (hazai feldolgozóba beszállítva): 200-240 Ft/kg
• Lengyel export (fagyasztóipari alapanyagnak): 0,85-0,95 €/kg
• A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, Németországba kiszállítva: 1,00-1,20 €/kg
•A német nyers export (konzervipari alapanyag), előhűtve, a feladó magyarországi telephelyén kamionba rakva: 245-265 Ft/kg
• A cigánymeggy (hazai feldolgozóba beszállítva): 170-190 Ft/kg
• Az Oblacsinszka meggy ára (ültetvényben, vagyis „kerti ár”): 170 Ft/kg
• A gyengébb minőségű lémeggyek ára: 120-140 Ft/kg

A hazai feldolgozóipart (konzerv- és hűtőipar) nyomják az átlagosnál magasabb alapanyagárak és a vártnál gyengébb minőség (nagyobb feldolgozási veszteség) költségnövelő hatása. A fagyasztóipar a későbbi lengyel termés esetlegesen alacsonyabb alapanyagáraitól tart, ami rontja a hazai késztermék versenyképességét. A konzervipari alapanyagárak a jelenlegi befőtt-kötéseknél mintegy 10 százalékkal magasabb meggybefőtt-árakat tennének indokolttá, de információink szerint rontja a hazai feldolgozók versenyhelyzetét, hogy az egyik hazai konzervüzem már az alacsonyabb árakon kiajánlott árut és kötött szerződést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben