2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Növény

Rettenetes mennyiségű rovaritó szert eszünk meg - Itt a sokkoló lista!

Az "Eljövendő generációk" nevű civil szervezet kimutatása szerint a megtermelt gyümölcsök 72%-a, míg a megtermelt zöldségek 43%-a tartalmaz valamilyen rovarirtó szert. A szervezet nemrég tette közzé a jelentését a 2012-2017-es időszakról, ebből válogattak a francia agrárlapok, és innen idéztük mi is a megdöbbentő számokat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A civilek 18-féle gyümölcsöt és 32-féle zöldséget vizsgáltak legalább 5 éven át. A sajtóközleményükben azt írták: a hat év alatt bevizsgált gyümölcsminták átlagosan 71,9%-a tartalmazott permetezőszer-maradványokat, ennek 2,9%-a átlépte a megegedett  maximális maradékértéket. Ez az érték, ami felett az Európai Unióban a gyümölcs nem kerülhet(ne) kereskedelmi forgalomba. A zöldségek esetében a minták 43,3%-a tartalmazott növényvédőszer-maradékot, ebből 3,4% volt a határérték felett rovarirtószerrel szennyezett. Az Eljövendő generációk  (L’association Générations futures) 18 hónappal korábban is kiadtak egy hasonló jelentést, abban nagyon hasonló értékeket állapítottak meg - számolt be a Le Monde.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A gyümölcsök esetében 

 • a cseresznye (89%-ban tartalmazott rovarirtó szert), 
 • a mandarinfélék (88,1%),
 • a szőlő (87,3%), 
 • a pomelo (86,3%), 
 • a barack és a nektarin (82,9%), 
 • az eper (82,9%) és 
 • a narancs (81,2%) tartalmaz kritikus mennyiségben rovarölőszer-maradványokat. 

Kevésbé szennyezett a szilva (50,8%) és az avokádó (27,8%), illetve a kivi (25,8%).

A zöldségek esetében a petrezselyem zöldje végzett a negatív csúcson

(a minták 84,9%-a volt szennyezett), ezt követi a petrezselyem gumója (82,5%), majd összegezve a fűszernövények (69,3%), az endívia (67,2%) és a fejes (kerti) saláta (66,5%). A legevesebb rovaritrószer-maradványt a retek (6,9%), a spárga (2,1%) és az csemegekukorica (0,8%) tartalmazta.


Határértéken felüli rovarirtószer-maradványt tartalmazott az ananász (a minta 9,6%-a), a cseresznye (5,2%) a kivi és a grépfrút (4,2%).

A fűszernövények 21,5%-a tartalmaz határértéken felüli rovarirtószer-maradványt,

ezeket követi a sorban a petrezselyem és a fehérrépa. De a fokhagymában, a dinnyében és a sütőtökben minden esetben a határérték alatti mennyiséget találtak.

Nagyon is javasolt, hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyen mindenki, de a fogyasztóknak semmi kedve nincs egészségre olyan káros anyagokat a szervezetükbe vinni, mint például a rovarirtószerek”

 – mondta François Veillerette, az Eljövendő generációk igazgatója, aki hozzátette, hogy a határérték feletti gyomirtószer-tartalom nem jelent automatikusan veszélyt az egészségre. Franciaországban ugyanakkor az ilyen esetekben kezdeményezik a termék visszahívását a polcokról.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu