Súlyos a helyzet: az utolsó pillanatban érkezhet meg az eső a földekre

Súlyos a helyzet: az utolsó pillanatban érkezhet meg az eső a földekre

agrarszektor.hu
Már csak bő egy hétig bírnák csapadék nélkül a jobb állapotú őszi vetések is, akkora a vízhiány jelenleg a hazai földeken. Az előrejelzések szerint a héten érkezhet néhány milliméter eső, ami mentőöv lehet a gazdák számára, a jó terméshez azonban a tavalyihoz hasonló, csapadékos májusra is szükség lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha csak az a napi 2-3 milliméter csapadék hullik a héten, amit a meteorológusok jósolnak, már annak is örülni fognak a gazdák - jellemezte a hetek óta tartó csapadékhiányt a Világgazdaság kérdésére Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. A szakember a szárazságot a magyarországi növénytermesztők állandó problémájának nevezte. A GOSZ adatai szerint országosan szinte egyöntetűen 80 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból. Ennél csupán Baranya megyében és a környékén jobb a helyzet, ahol mintegy 30 milliméter körüli a vízdeficit. Tavaly ugyanebben az időszakban a mostaninál nagyobb vízhiányról számoltak be a növénytermesztők, de akkor a május bőséges esőt hozott.

Forrás: MTI/Varga György

Tapasztalatai szerint az idén élesen elválnak az azonos talajadottságú és az ugyanannyi csapadékot kapott területeken belül azok a táblák, amelyekre sok tápanyagot juttattak ki, és víztakarékosan művelték a talajukat, azoktól, amelyeken ez nem így történt. Ám az biztos, hogy még a megfelelő tápanyaggal és a talaj vízpárologtatását leginkább megakadályozó technológiával művelt növények is legfeljebb hét-tíz napot bírnának ki csapadék nélkül.

Az ősszel vetett kalászosoknál az a probléma, hogy a gyökerük a felső 30 centiméteres talajrétegben van, ahonnan nagyon gyorsan eltűnik a víz. Az elmúlt napok meleg, szeles időjárása rendkívül kedvezőtlen volt e növények számára, ezért is lenne fontos a mielőbbi vízpótlás. Bár a repcének mélyebben van a gyökere, már ezen a növényen is látszik, hogy a normálistól elmaradt a fejlődése. Az őszi vetés idején még optimálisak voltak a körülmények, de az enyhe tél és a tartós hótakaró hiánya rontott a növények állapotán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31