Tömegével hever parlagon a magyar csodanövény: aranyat ér, mégis lemondanak róla

Tömegével hever parlagon a magyar csodanövény: aranyat ér, mégis lemondanak róla

Bõle István
Egy évtizede országszerte sok önkormányzat nagy lendülettel és bizakodással fogott hozzá a C-vitamin dús gyümölcs (egyesek szerint gyógynövény) termesztésébe. Elsősorban jövedelmező, nagyobb szakértelem nélkül elvégezhető feladatot kerestek a közmunkások számára. Mostanra több terület elgazosodva pang a falvak belső területein illetve kint a határban. Ezeknél általában évek óta elmaradt a szüret is. Ahol művelik a homoktövis ültetvényeket, ott nagyrészt már eladták az idei termést, mert a Covid-19 vírus tombolása miatt a többszörösére ugrott a nyugat-európai és a hazai kereslet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Göd és Sződliget között a határban lassan áthatolhatatlan bozótot képez az egykori homoktövis ültetvény. Évek óta nem metszették meg a cserjéket, tavaly a fagy szüretelte le és küldte a földre az apró bogyókat. Láthatóan nagyon régen nem próbált meg a körülbelül fél hektáros területen rendet tenni a tulajdonos, most azonban már nagyon sokba kerülne az ültetvény felszámolása és a tövek kiirtása is.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Becslések szerint ma mintegy 6-700 hektárnyi homoktövis ültetvény van szerte az országban. A 9/2015 (III.13.) FM rendelet ezt a növényt abba a kategóriába sorolta, amelynek telepítéséhez felvehető az állami támogatás. Arról jelenleg nincsenek adatok, hogy a telepített területből most mennyi a művelt és mennyi az elhagyott felület, az azonban a különböző híradásokból kiderül, hogy az egyik vállalkozásnak sikert, a másiknak kudarcot hozott a homoktövis.

Az újszásziak például 40 millió forintos hitelt is felvettek, azért, hogy mindjárt 36 hektáros területtel fogjanak bele a C-vitamin dús bogyók termesztésébe. Aztán nem jött a várt termésmennyiség. A szakértői megállapítás szerint főként azért, mert mindössze 10 százaléknak kellett volna lennie a porzós egyedeknek és ők valójában több mint a felét ilyen tövekkel ültették be a területnek.

Tetétlenen mindössze 600 tővel kezdték a helyi futballpálya mellett. Most már 6 hektáros területük van. Saját feldolgozó üzemet is alapítottak, ahonnan 13 féle késztermék kerül ki. Közben díjak sorát nyerték el a foglalkoztatási programban, a falumegújítási programban és övék lett a megyei legjobb önkormányzati programja elismerés is.

Kozák Antal, a homoktövis egyik legnagyobb terjesztője és propagálója Cornus Vitali kft. tulajdonosa az Agrárszektornak elmondta, a megtorpanás legfőbb oka, hogy az utóbbi években a töredékére esett vissza a mezőgazdasági körzetekben a közmunkások száma. Mivel nem egy nagy volumenben termelt növényről van szó, eddig elmaradtak a szükséges gépfejlesztések. Nem jelentenek megoldást a betakarításra a különböző rázógép fajták. Körülbelül 60 millió forintért megvásárolható olyan berendezés, ami részben oldja meg a bogyók szüretelését. Most azonban gőzerővel dolgoznak egy olyan gép fejlesztésén, ami kb. a felébe kerül majd és talán jövőre megoldást jelenthet. Ennek napi 3-4 hektár lehet a teljesítménye.

Kozák Antal felhívta a figyelmet, hogy nem lehet bárhová telepíteni a homoktövist. Olyan terület kell, amelynek közelében nincs nagy forgalmú közút vagy más szennyezési forrás. Ez a félvad cserje a műtrágyázást sem igényli és nem szereti a magas talajvíz szintet. Számára alkalmasak a 6-7 aranykoronás, homokos, nem szikes területek is, a lényeg a steril környezet. Emellett nagy elővigyázatosságot igényel a feldolgozás is. Ahhoz, hogy a hatóanyagait megőrizze maximum 40 Celsius fokon, maximum 10 percig szabad pasztörizálni.

Pontosságot igényel a fogyasztása. A javasolt adagja napi 2 csapott evőkanál, mindig étkezés után fél órával. (Ilyenkor alacsony a gyomorsav szintje és ez segíti a homoktövisben lévő, eddig kimutatott 196 hasznos anyag felszívódását.) A Cornus Vitali kft. tulajdonosa szerint három formában hasznos igazán a homoktövis fogyasztása: velőként, magolajként illetve őrleményként.

Az idei termésből már kevés feldolgozatlan van a hazai hűtőházak tárolóiban. Ugyanis német kereskedők a szüret utáni hetekben sok tonnát megvásároltak. Németországban jóval ismertebb és keresettebb ez az immunerősítő termék, mint nálunk.

A madarak nem kedvelik ezt a termést a magas savtartalma miatt. A jótékony hatását elsősorban a melegvérű emlősökre fejti ki. A Göd és Sződliget közötti elhagyott ültetvények sok ezres egér kolónia él. Ők előszeretettel fogyasztják a lehullott bogyókat. Láthatóan erős a vitalitásuk, a mostani, fagy közeli hőmérsékleten is nagy sebességgel cikáznak a kórók és a cserjék között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13