2021. március 9. kedd Franciska, Fanni

Hírek - Növény

Új tilalmakat vezettek be a növényvédő szerekre

Változtak 2018-tól a zöldítési uniós szabályozásban a növényvédő szerek használati előírásai. Növényvédő szereket nem lehet használni ökológiai jelentőségű területeken (EFA).
 
 

Nem lehet 2018-tól növényvédő szert használni a vetéstől a betakarításig, illetve a kötelező fenntartási időszakban azokon a táblaszintű területeken, amelyeket a gazdálkodók a zöldítésben EFA-ként kívánnak elszámolni. Az Európai Bizottság érvényes állásfoglalása szerint a csávázott vetőmag alkalmazása sem megengedett, mivel annak elvetésével a magra juttatott növényvédő szer aktivizálódik és ugyanúgy jelen lesz a területen.

A növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok ökológiai jelentőségű terület típusonként:

- parlagon hagyott területeken a pihentetés időtartama alatt (tárgyév jan. 1- aug. 31.)
- ökológiai jelentőségű másodvetéseknél: a kötelező fenntartás alatt (vetéstől számított 60 nap)
- egynyári nitrogénmegkötő növényeknél: vetéstől betakarításig
- évelő nitrogénmegkötő növényeknél: termesztési időszak alatt;
- termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávoknál: a sávon termelt növénykultúránál vetésétől a betakarításáig.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az évelő nitrogénmegkötő kultúrákat leszámítva a fenti EFA-területeken nem megengedett a csávázott vetőmagok használata. Az évelő nitrogénmegkötő növényeknél azonban a növényvédőszer-mentességet a termesztési időszak alatt (május 1-jétől szeptember 30-ig) kell biztosítani, amely időszak teljes tartamában az adott évelő növénykultúrának a területen kell lennie. Ez igaz a telepítés évére is, ezért a növénykultúrát tárgyév május elseje előtt kell telepíteni. Ez nem esik bele a növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakba, így ebben az egy esetben csávázott vetőmag is vethető.

A csávázott vetőmag alkalmazását a gazdálkodóknak az egységes kérelemben tett nyilatkozattal és gazdálkodói napló vonatkozó betétlapjainak vezetésével kell igazolniuk. Ezt a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzéseken jogosult ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu