2018. június 18. hétfő Arnold, Levente

Hírek - Növény

Új tilalmakat vezettek be a növényvédő szerekre

Változtak 2018-tól a zöldítési uniós szabályozásban a növényvédő szerek használati előírásai. Növényvédő szereket nem lehet használni ökológiai jelentőségű területeken (EFA).
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nem lehet 2018-tól növényvédő szert használni a vetéstől a betakarításig, illetve a kötelező fenntartási időszakban azokon a táblaszintű területeken, amelyeket a gazdálkodók a zöldítésben EFA-ként kívánnak elszámolni. Az Európai Bizottság érvényes állásfoglalása szerint a csávázott vetőmag alkalmazása sem megengedett, mivel annak elvetésével a magra juttatott növényvédő szer aktivizálódik és ugyanúgy jelen lesz a területen.

A növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok ökológiai jelentőségű terület típusonként:

- parlagon hagyott területeken a pihentetés időtartama alatt (tárgyév jan. 1- aug. 31.)
- ökológiai jelentőségű másodvetéseknél: a kötelező fenntartás alatt (vetéstől számított 60 nap)
- egynyári nitrogénmegkötő növényeknél: vetéstől betakarításig
- évelő nitrogénmegkötő növényeknél: termesztési időszak alatt;
- termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávoknál: a sávon termelt növénykultúránál vetésétől a betakarításáig.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az évelő nitrogénmegkötő kultúrákat leszámítva a fenti EFA-területeken nem megengedett a csávázott vetőmagok használata. Az évelő nitrogénmegkötő növényeknél azonban a növényvédőszer-mentességet a termesztési időszak alatt (május 1-jétől szeptember 30-ig) kell biztosítani, amely időszak teljes tartamában az adott évelő növénykultúrának a területen kell lennie. Ez igaz a telepítés évére is, ezért a növénykultúrát tárgyév május elseje előtt kell telepíteni. Ez nem esik bele a növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakba, így ebben az egy esetben csávázott vetőmag is vethető.

A csávázott vetőmag alkalmazását a gazdálkodóknak az egységes kérelemben tett nyilatkozattal és gazdálkodói napló vonatkozó betétlapjainak vezetésével kell igazolniuk. Ezt a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzéseken jogosult ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu