Változékony időben folytatódhat a betakarítás

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban egy nagy kiterjedésű anticiklon hatásának köszönhetően napos, száraz időben lehetett folytatni a mezőgazdasági munkákat. Keddtől azonban változik az időjárás, ugyanis a héten ismét több időjárási front vonul át térségünk fölött. Változékonyabbra fordul az idő, csapadékra is számítani lehet, de nagy mennyiség az ország nagy részén nem valószínű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét száraz időjárása kedvezett a talajok szikkadásának, a nedvesség mélyebb rétegekbe szivároghatott, ugyanakkor a bőséges reggeli harmat a hűvös időben nem engedte kiszáradni a felsőbb talajrétegeket. Kedvező időjárási körülmények között lehetett folytatni a csapadékos időben megakadt betakarítási, illetve az őszi vetés számára a talaj előkészítési munkálatokat. A talajnedvesség általában jónak mondható az országban.

Az augusztusi szárazságot és aszályt az átlagosnál jóval csapadékosabb szeptember követte, ami ugyan több növényi kultúrának nem tett jót, de a talajt feltöltötte nedvességgel az őszi vetések előtt

- írja a met.hu.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az előttünk álló héten mindenütt várható több-kevesebb csapadék, 10 millimétert meghaladó mennyiség a jelenlegi számítások szerint délen, délnyugaton, illetve a keleti határszélen valószínű. A talaj hőmérséklete a hét eleji 14-16 fokról a hét első felében nem változik számottevően, majd a hét végére 11-13 fok körüli értékekre hűl le.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek már csak igen lassan növekednek. Északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.


A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A derült, napos napok után az előttünk álló héten már több lesz a felhő fölöttünk, de a többnyire borult kedd és péntek kivételével, amikor egy-egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Kedden északnyugat felől a nap második felében egyre többfelé ered el az eső, de szerdán reggelre már mindenütt megszűnik a csapadék. Esős időre pénteken a délnyugati országrészben illetve keleten kell számítani, majd a hétvégén csak helyenként várhatók kisebb esők, záporok.

A növényvédelmi, permetezési munkákat érdemes a késő délutáni órákra tervezni, mert napközben gyakran lesz élénk, kedden és csütörtökön helyenként erős a szél.

A hőmérséklet a hét első felében kissé emelkedik, számottevő lehűlés a hétvégére várható. Az elmúlt napok csípős hajnalai után, amikor a fagyzugos helyeken két méteres magasságban is fagyok voltak, a megnövekvő felhőzetnek köszönhetően enyhébbek lesznek a reggelek, és napközben is 18-20 fokig melegszik a levegő. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31