2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Növény

Viharok után és aratás előtt - Nyugat-Magyarország

Az agrárszektor.hu felkerekedett, hogy a viharok után szembesüljön az őszi kultúrák állapotával. A látogatás apropóját a sárvári kalászos és repcebemutató adta, amelyet a Dr. Szabó Agrokémiai Kft., a Carmeuse Hungária Kft., a Caussade Semences Hungary Kft., a Kuhn Center Magyarország Kft. és a Saaten-Union Hungaria Kft. szervezett. Nemcsak a sárvári Varga Ferenc tábláit jártuk be, de Kesik Péter gazdálkodó kalauzolásával Beled környékét is szemügyre vettük.
 
 

Szépen indultak idén az ősszel elvetett kalászsosok, de az utóbbi hetek viharos, csapadékos - olykor - jégesővel tűzdelt - időjárása próbára tette az állományokat. Sok a borzolt, földre fektetett tábla. A biztosító jellemzően csak a letört kalászra és szemhullásra fizet, a földön heverő gabonát még betakaríthatónak találja. Ez így is van, de a "paplan" alsó rétegén már elkezdődött a fuzárium támadása.

"Én még ilyet nem láttam: deszikkálják az árpát!" - hangzik el egy gazdától. A szokatlan lépést éppen a fenti helyzet indokolja. A gyönyörűen indult takarmánynak valót mindenképpen menteni akarják. "Én éppen a szeles térség miatt mindig kétszer is szárszilárdítózok, legyen ez takarmányárpa, sörárpa vagy durum. Combmagasság fölé nem is engedem az állományt. Tavaly a durumból 7 tonnás termést arattam, most meg a földön fekszik az állomány java. A kombájn még felszedné, de egy hét múlva már gombás lesz a kalász..." - kesereg Kesik Péter, aki Beled térségében gazdálkodik 200 hektárnyi saját földön és további 200-at bérmunkában művel. Szomorú látni, hogy bármit is tesz, az időjárás elveszi a munkája gyümölcsét.

A búza szára nehezen bírja ezt a szelet

Péter ezután egy dús kalászú sörárpaföldre vezet. Itt még úgy-ahogy lábon áll a tábla. A márciusi vetésű kultúráknak igen nehéz volt az idei év. A későn elvonuló telet azonnal forró szárazság követte. A sörárpát nemcsak itt, az ország többi pontján sem tudták elvetni márciusban, halottunk április végi vetésidőről is. Kesik Péter április 5-én jutott oda, hogy elindítsa a vetőgépet. A munkatorlódás akadályozta, hogy az állományokat (nemcsak a sörárpát) időben ellássák fejtrágyával, lombtrágyával, növényvédőszerrel, majd a csaknem kéthónapos aszály szedett vámot a potenciális termésből.

Kesik Péter a sörárpája előtt: Szép termés lehetne

A repcét a szárbaindulástól gyötri a nappali meleg. Szemmel láthatóan kisebb a termőfal, kevesebb az elágazódás, laposabbak a becők. Boldog, akinek 3 tonnás termése lesz. A sárvári bemutatón az olyan robosztus hibridek mutattak a legszebben, mint a Shrek vagy Pioneer Maximusa.

Varga Ferenc elmeséli, hogyan kezelte a repcetáblákat

Az idei év legnagyobb rizikóját a gombás betegségek közül a fóma jelentette. A kétszeri regulátorozás nemcsak erősítette a gyökérzetet és a szárat, de védett a korai levélbetegségtől is, amely később a fómás szártöréshez vezet. A gyengéb hibridek nemcsak alacsonyabbak voltak, de betegség-ellenállóságban sem voltak tökéletesek: a száruk meg-megroppant a szélben. Az egyes fajták szklerotiniára való érzékenysége is különbözőnek mutatkozott. Beled mellett találtuk a környék legszebb repcetábláját. Egy KWS hibridből kinéztük a négytonnás hozamot is.

Újabb vihar előtt egy ellenálló, szépen ápolt KWS hibrid

A kérdés ilyenkor mindig az, hogy mennyi befektetés árán sikerült elérni a szép eredményt. A helyi talajok agyagosak, nehezen művelhetők, pH-juk egyhén savas. A sárvári bemutatóhoz csatolt előadások éppen arról szóltak, hogyen tehetjük művelhetőbbé a talajt a pH emelésével és a megfelelő gép kiválasztásával, hogyan találjuk meg a helyi viszonyokhoz legjobban igazodó fajtát, és azt hogyan táplálhatjuk a lehető legprecízebben.

Megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy már 5,5 pH mellett hasznosíthatatlanná válik a növény számára a nitrogén 23, a foszfor 52 és a kálium 23 százaléka, eközben egyes fémes elemek toxikus mennyiségben válnak oldhatóvá (pl. alumínium).

Vagyis a gyökeresedést és magképzést segítő foszfor felvehetősége sérül a  leginkább a talaj savanyodásával, de egyéb folyamatok is drasztikusan károsodnak. A csökkenő talajélet mind a makroszervezetek (földigiliszta), mind a mikroszervezetek (nitrifikáló baktériumok) terén megmutatkozik, ami hatással lesz a teljes talajszerkezetre. Ez pedig a növények herbicidekre való érzékenységét befolyásolja. A problémát a talaj meszezésével, elsősorban jól oldódó kalcium-oxiddal orvosolhatjuk - derült ki Wágner József (Carmeuse Kft.) előadásából.

A tábla azonban sosem homogén. Mielőtt bármilyen anyagot kijuttatnánk, célszerű pontosan megmintázni a talajt. A mintavételi pontokat idősoros műholdfelvételekkel és/vagy multispektrális légifotókkal tudjuk jól kijelölni. A talajvizsgálatot ezután differenciált tápanyagkijuttatás követheti, ami kevesebb input mellett is kiegyenlített hozamokat eredményez. A percíziós beruházásokkal érdemes kis lépésekben előrehaladni, és folyamatosan értékelni az elért eredményeket - tanácsolta Szabó Kornél (Dr. Szabó Agrokémai Kft.).

Riasztóan elrontott gyomirtás: széltippan ring a búza fölött a vihar előtti szélben

Az anyagtakarékosság jegyében a Kuhn részéről Nagy-Balázs András beszélt arról, hogy robosztus gépeikkel a mulcsbavetés és sávos művelés is megvalósítható. Osztott magtartályos Espro gépeikkel egyszerre vethető az anya- és az apasor, vagy a főnövény és a köztes kultúra, vagy egyszerre adagolható a mag és a műtrágya. A 3-tól 8 méteres munkaszélességben kapható gépek fokozatmentesen átállíthatók 1,5 kg vetőmagról 450 kg/ha-os normára. Permetezőik sajátossága a könnyített, aluminium szórókeret, melynek kiegyensúlyozó rendszere meggátolja a gyorsításkor-lassításkor jelentkező "ostorcsapás" jelenséget, így nem törik, ellenben a savaknak kitűnően ellenáll. A mérleges műtrágyaszórók pedig akár 20-25 km/h-s tempóval is precízen adagolják a tápanyagot, köszönhetően az egymástól függetlenül, hidraulikus hajtással forgatott két tárcsának.

Az adogolásra javasolt műtrágyákról és lombtrágyákról pedig a házigazda, dr. Szabó Balázs tartott előadást. A Sileno műtrágyák egyedi jellegzetessége, hogy a műtrágyaszemcsék is tartalmaznak mikroelemes bevonatot. A jó ár-érték aránnyal bíró termékeket felelőségteljes szaktanácsadás mellett, gazdaság-specifikusan ajánlja partnereinek a családi vállalkozás.

A nap tanulságaként levonhatjuk: az extrém időjárási helyzetek ellen nehéz védekezni, de robosztus fajtákkal, gondos növényápolással és táplálással sokat tehetünk az állományokért. 

Mivel egyre magasabb átlaghozamok szükségesek a nyereséges gazdálkodáshoz, ezért a talaj termőképességének fenntartása és a minél takarékosabb anyagkijuttatás maradt az egyetlen módja annak, hogy a költségeinken spórolni tudjunk.

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu