2020. január 27. hétfő Angelika

Hírek - Növény

Visszamondott támogatások, bajba jutott állattartók

Egyre több termelő kényszerül a vidékfejlesztési támogatások visszaadására, főleg az egyre nehezebb helyzetbe kerülő állattartók közül.
 
 

Még mindig nem tisztázott, mekkora összeget fordíthat vidékfejlesztésre a szaktárca. Az utóbbi időben folytatódott az agráriumot segítő támogatásokról való lemondás, és a befejezetlen beruházások miatt visszafizetendő összegek is növekedtek.

A kormányváltás óta többször is elhangzott, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból mindössze 200 milliárd felhasználásáról dönthet az új vezetés, az összeg egy részét pedig már fel is használták. A vélemények szerint csak akkor változhat a VM helyzete, ha a támogatottak nem valósítják meg a tervezett beruházásokat, és lemondanak róla.

Az MVH a múlt év végén közel 300, összesen 40 milliárd forint támogatási határozattal rendelkező kedvezményezettől kérdezte meg, hogy kíván-e élni a támogatással. A tavaszi adatok szerint csak az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél mintegy 15 milliárd forint értékben döntöttek a visszaadás mellett. Az elmúlt hónapokban továbbra is elsősorban az egyre nehezebb likviditási helyzetű állattartók részéről érkeztek kérelmek.
Az egyes tengely beruházási jogcímeinél összesen 7,6 milliárd forintnyi támogatást mondtak vissza állattartó telepek állatjóléti és környezetvédelmi célú korszerűsítési-, illetve a gépbeszerzési jogcímnél.

Tavaly június óta 125 esetben mondták vissza a támogatásokat, a válság idejére adott könnyítések ellenére nőtt a be nem fejezett beruházások száma, az MVH szerint pedig csak az ÚMVP egyes tengelyében mintegy 6,5 milliárd forint "szabadult fel" emiatt - írja a napi.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu