Hogyan termesszünk otthon fűszernövényeket?

agrarszektor.hu
Nagyon sokszor hallani, hogy kudarcba fulladnak az otthon tett kísérletek a fűszernövények termesztésére. Adunk pár tippet, hogyan lehet sikeresebb a növények felnevelése, egyáltalán életben tartása otthon.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint a legtöbb növény esetében, itt is olyan alapvető kellékekre lesz szükségünk első lépésként, mint a virágcserép, valamint a vetőmagok, vagy palánták. A vetőmagok vásárlásánál itt is legyünk résen, fontos a jó minőségű mag, és a megbízható helyről történő beszerzése. Figyeljünk mindig a csomagoláson feltüntetett lejárati időre is. Ha palántát vásárolunk, a legfontosabb, hogy életképes növényt válasszunk. Mivel ezek előnevelt növények, így csak át kell ültetnünk őket a megfelelő cserépbe és talajba, de mindig ügyeljünk arra, hogy a palánta gyökeréhez viszonyítva megfelelő méretű cserepet vegyünk.

Minden esetben lyukas aljú cserépbe ültessünk, akár palántáról, akár vetőmagról van szó, és a cserepek alatt mindig legyen tálka a megfelelő vízelvezetés miatt. Érdemes 3-4 szem magot elvetni egyszerre a cserépbe a biztos siker érdekében. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd fedjük be földdel. Öntözzük be alaposan a földet, majd érdemes üveglappal lefedni, hogy párás környezetet kapjon, így még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, inkább permetezővel locsoljuk őket, így biztosan nem kapnak túl sok vizet, és nem fog állni rajtuk a víz, ami levegőtlenné tenné a talajt. Ültetés után rakjuk világos helyre a cserepeket. Ha kikeltek a növények, és úgy látjuk túl sok van egy cserépben, ültessük szét őket.

A talajkeveréknek a szerves komposzt a legjobb, és olyan általános virágföld, ami nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer maradékot, de vehetünk kész keveréket is virágüzletből. Az öntözés megkönnyítése érdekében, a cserepek pereme alatt pár centivel töltsük csak fel a cserepeket. Figyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük őket, sőt homokot, valamint komposztot is érdemes keverni a talajba. A cserepes növények földje tömörödik az öntözés következtében, ezért mindig gondoskodjunk a levegőztetésről, és a lazításról.

Soha ne a tűző napfényre tegyük a növényeket, inkább a részlegesen napos helyet válasszuk. A legtöbb fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt, de csak mérsékelten öntözzük őket, és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege száraz. Viszont amíg nem fejlődnek ki a növények, talajuk mindig legyen nedves. A kiszáradástól is, és a túlzott melegtől is óvjuk a növényeket. Szélvédett, napos, meleg helyre rakjuk őket, és lehetőleg déli fekvésű helyet válasszunk. A pangó víztől minden esetben óvakodjunk! Mindig ellenőrizzük nem nőnek- e gyomok a földből, ha igen, ezeket mindig távolítsuk el. Érdemes szerves trágyát is használnunk, és 2 hetente tápoldatozni növényünket.

Ha már kikeltek a növényeink, figyeljünk arra, hogy néha fürösszük le őket, mert gyorsan porosodnak, és ezzel a kártevők ellen is tudunk védekezni. Szedni 10-15 cm magasság felett lehet már. Ha már erős a lombja a növénynek, és erőteljes a színe, akkor kezdhetjük felhasználni. Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza a növényt, ez is serkenti a növekedését.

Beltérre leginkább a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling, a koriander, a petrezselyem és az oregánó ajánlható. Mindegyik növény másképpen növekszik, elhelyezésükkor ezt fontos figyelembe vennünk. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya legegyszerűbb szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt veszünk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük. A menta nehézkesebb, mert szereti az árnyékot, és a vizes gazdag talajt.

Sokaktól hallani, hogy a hipermarketekben vett bazsalikomot, kakukkfüvet vagy mentát szeretné tovább nevelni otthon. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Az itt kapható fűszernövények többnyire nagyon kis cserépben, és tápanyagszegény talajban vannak, emiatt már kevésbé életképesek. A gyökereiket nem óvják, szétvagdossák őket, és ezek erősen gyengítik a túlélési esélyeiket. Tehát ha friss, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magunk magról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?