Sok a tiltás, ha valaki ilyen helyen gazdálkodik

agrarszektor.hu
Több fontos szabályt kell betartaniuk azoknak, akik úgynevezett Natura 2000-es gyepterületeken gazdálkodnak. Az idetartozó gyepeket kétféle módon, kaszálással és legeltetéssel lehet használni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Natura 2000-es gyepterületek hasznosításáról szóló szabályokra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelőknek érdemes felfrissíteniük az előírásokat, illetve oda kell figyelniük a szabályozási változásokra is.

Legeltetéses hasznosítás

Csak a jogszabályban előírt állatfajokat - szarvasmarhát, juhot, kecskét, szamarat, lovat és bivalyt - lehet legeltetni, de a gyepterületek túllegeltetése tilos. A szabályozás szerint az számít túllegeltetésnek, ha a gyep a magas állatsűrűség miatti legeltetéssel károsodik. A gyepben állományalkotó fűfélék rövidre rágásával és taposásával a gyep foltokban kiritkul, így a talajfelszín fedetlenné válik. E gyepterületeken kizárólag a legelő állatok elhullajtott ürülékéből származhat tápanyag-utánpótlás, vagyis trágya kiszórása a gyepterületre tilos.


Kaszálásos hasznosítás

Október 31. és április 23. közötti legeltetéshez, valamint a nád irtásához hatósági engedély kell. A kaszáláskor minden esetben kötelező vadriasztó láncot használni, és a kaszálást a terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől kell kezdeni, figyelve arra, hogy az ott élő állatok ne szoruljanak zárványterületre. A kaszálás(ok) tervezett időpontját annak megkezdése előtt legalább öt munkanappal írásban be kell jelenteni a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságának. Az erre rendszeresített nyomtatványt a nemzeti parkok honlapján lehet megtalálni.

A Natura 2000 gyepterületeket érintő fontosabb jogszabályok
- VP4-12.1.1-16 pályázati felhívás (Natura 2000-es mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések)
- 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet (a NATURA 2000-es gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól)
- 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet (az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről)
- További információkat tartalmaz a kölcsönös megfeleltetésről szóló kamarai gazdálkodói kézikönyv is

Napnyugtától napkeltéig tilos a gépi kaszálás és a munkavégzés. Minden kaszálásnál a gyepterület minimum 5, maximum 10 százalékát változó helyen kaszálatlanul kell hagyni. Ha az előírás valamilyen okból nem tartható, azt a kaszálás bejelentésével együtt a nyomtatványon jelezni kell. Gyepterületen a szálas takarmány tárolása 30 napon túl tilos.

A gazdálkodóknak a következő kötelezettségekkel is szembe kell nézniük Natura 2000-es területeken:

- gazdálkodási napló vezetése papíralapon vagy elektronikus formában
- a gazdálkodási napló eredeti példányát a támogatói okirat hatályba lépését követő ötödik év végéig, de legalább 2027. december 31-ig meg kell őrizni.
- január 1. és január 31. között a gazdálkodási naplót elektronikusan (webGN) be kellett volna nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih)
- A kedvezményezettek kötelesek részt venni Natura 2000 képzésen, amelyet a programozási időszakban egyszer - vagyis 2020-ig egy alkalommal - kell teljesíteniük

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33