2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Piac

A németek mellett bajba kerülhet Magyarország is - Megszűnik a kínai sertéspiac

Nem túl jó hír a németeknek, ezzel együtt a német árakhoz igazodó magyar sertéspiaci szereplőknek sem, hogy Kínában évente 4-7 millióval nő a kibocsátott sertések száma. A tempó ugyan szelídülni fog, az önellátás azonban reális közelségbe került Kínában. Ez a piac eddig több mint egymillió tonna sertéshúst vett fel Európából.
 
 

Az előzetes számítások szerint az USDA 2018-ra 45 milliós sertésállományt prognosztizál Kínában. Ez 2,3 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. Tavalyhoz mérten a malac- és sertésárak is csökkentek az országban, vagyis a kínálat ismét stabilizálódott. Ágazati felmérések alapján 2017 volt az első olyan év Kína történetében, amikor kisüzemi-háztáji tartásban kevesebb volt a sertéslétszám, mint a nagyüzemekben. Az ágazat átrendeződésének köszönhetően nőtt a termelékenység. Az állomány genetikai minősége javult, ami meglátszik a választott malacok számán is. A kormányzat támogatja a szektor vertikáklis integrációját is, ami az üzemek számára jobb hozzáférést biztosít a kivaló takarmányokhoz és az értékesítést segítő marketinghez.

 

Kína legnagyobb sertéselőállítója, a Wen vállalat egy év alatt 19 millió sertést bocsát a piacra. A második legnagyobb, a MuYuan, tavaly már több mint 7 millió disznót állított elő, egyetlen év alatt 4 millió darabbal tudta növelni a kibocsátását. Idén ez a vállalat már 11-14 millió közé teszi az értékesített sertések számát, azaz éves szinten 4-7 millió darabbal képes növelni a termelőkapacitását.(!) Az USDA azonban nem tart attól, hogy ez a kibocsátási lendület megmarad, ennek oka a sertésárak gyors csökkenése. Az amerikai agrárminisztérium hozzáteszi: a környzeti károk fokozódása és a rendelkezésre álló földterület csökkenése is lassítja a növekedési tempót. Az átvételi árak mérséklődése azonban a kisüzemek haszonkulcsának elolvadását jelenti, ami fokozatos lemorzsolódásukhoz vezet, azaz a nagyüzemi technológia gyors terjedése várható az ágazatban.

Kína sertéshúsinmportja 2018-ban várhatóan 7 százalékkal mintegy 1,5 millió tonnára csökken. Ez elsősorban feldolgozott termékeket jelent, például sonkát, kolbászféleségeket, főként Németországból. Az EU egész importált mennyiségét tekintve az unióból származik a Kínába érkező sertéshús kétharmada. Az exportál mennyiség viszont 220 ezer tonnára emelkedik, köszönhetően az alacsony kínai áraknak. Az ázsia ország sertéshús-kivitelének több mint fele Hongkongban talál vevőre.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu