Áttörés! - Nagyon gyorsan kimutatják a veszélyes kórokozót

agrarszektor.hu
Akár 24 órára is csökkenthető a szalmonella vizsgálata egy új módszerrel, amely a tömegspektrometria segítségével azonosítja a mikroorganizmusokat. A MALDI-TOF elnevezésű azonosítási módszer forradalmasíthatja a mikrobiológiát.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mikrobiológiai laboratóriumok egyik legfontosabb feladata az élelmiszerláncba jutó alapanyagok, termékek vizsgálata, illetve a kórokozó mikroorganizmusok jelenlétének gyors, megbízható kimutatása, azonosítása. A szabványos, tenyésztéses mikrobiológiai módszerekkel a patogén mikroorganizmusok kimutatása viszonylag hosszú, akár 5-8 napot is igénybe vehet, ezért a modern mikrobiológiai módszerek súlypontja a gyors, műszeres analitikai vizsgálatok felé tolódik el - mondta Lovász Csaba, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

Az alternatív mikrobiológiai metodikák egyik legújabb képviselője a tömegspektrometria (MALDI-TOF), amelynek segítségével mikroorganizmusokat lehet azonosítani percek alatt. Az új laboratóriumi módszer nagyszámú mintáról, rövid idő alatt megbízható eredményt szolgáltat.

A MALDI-TOF betűszó egy speciális tömegspektrométert jelent. A MALDI (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization) egy fotoionizációs ionforrást, míg a TOF (Time of Flight) egy repülési idő tömeganalizátort jelöl (a 2002-es kémiai Nobel díjat megosztva a MALDI-módszer kidolgozásáért Koichi Tanaka japán kutató kapta).

Az identifikálás alapja a mikroorganizmusokban található genetikailag kódolt fehérjék, proteinek. Minden mikroorganizmus egy rá jellemző fehérjeprofilt tartalmaz, amelyet egyfajta ujjlenyomatként használhatunk azonosításukra. Ezt a fehérjeprofilt határozzák meg a MALDI-TOF vizsgálat során, majd ezt hasonlítják össze az úgynevezett referenciakönyvtárban található mikroorganizmusok fehérjeprofiljával.

Ez a módszer forradalmasíthatja a klasszikus mikrobiológiát - véli Lovász Csaba. Az egyik legelterjedtebb patogén mikroorganizmus, a Szalmonella spp. MALDI-TOF azonosítási módszerrel történt vizsgálatakor például minden pozitív esetben megbízhatóan azonosították, illetve az összes negatív esetben megbízhatóan zárták ki a szalmonella jelenlétét, illetve hiányát.

További nem elhanyagolható szempont, hogy a MALDI-TOF megerősítő módszerrel legalább 24 órával (és 24 órára) rövidíthető a vizsgálati idő. Ez pedig a humán klinikai vizsgálatoknál, illetve az élelmiszervizsgálatoknál fontos tényező lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?