Fordulat a piacon: Bezárnak 5 cukorgyárat!

Agrárszektor
Európa meghatározó kristálycukor-gyártója, a Südzucker bejelentette, hogy évi 700 ezer tonnával csökkenti a termelését, ami együtt jár két német, két francia és egy lengyel gyár végleges bezárásával. Ilyen mértékű gyárbezárás nem történt a 2006-2010-es cukorpiaci reform óta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa meghatározó cukorgyártója 29 cukorgyárral és két finomítóval rendelkezik, éves szinten több mint 3 millió eurós forgalmat bonyolít. 36 millió tonna cukorrépából csaknem 6 millió tonna kristálycukrot állít elő. Most azonban megelégelte a piaci árkilengéseket. A Südzucker felügyelő biztossága február végén jóváhagyta a kapacitások átszervezéséről szóló javaslatot. A cél az, hogy a globális árváltozásokkal szemben ellenállóbbá tegyék a 2015 októberéig kvótákkal védett, de azóta sokat szenvedett európai cukortermelést.

A probléma fő oka, hogy a világpiac is telített kristálycukorból, ezért a Südzuckernek nem maradt más választása, mint termelését Európa felvevőképességéhez igazítani.

Ennek érdekében az idei kampányt követően bezárják öt gyárukat, amelyek éves szinten összesen 700 ezer tonna termelési kapacitással rendelkeztek. Két németországi, két franciaországi és egy lengyel leányvállalatról van szó. A lépéstől azt várják, hogy csökkennek az árkilengések, és a cukorgyártás ismét fenntartható, nyereséges tevékenységgé válik.

A cukorkivonás mérteke akkora, mint amit utoljára a 2006-2010 között, a cukorpiaci reformot követően láttunk.
Drágulni fog

A Südzucker többi gyáraiban technológiai fejlesztéseket hajtanak végre, ami várhatóan a személyi kiadásokat is mérsékli. Összeségében a költségcsökkentés mértéke éves szinten elérheti a 100 millió eurót, természetesen a cukor világpiaci árának függvényében. A szerkezetváltás végrehajtása 180-220 millió euróba kerül. Hogy az opertív eredmény végülis hogyan fog alakulni, azt ma még nem lehet megmondani, de a lépés elkerülhetetlennek látszott.

Az agrárszektor.hu megjegyzése: a döntés eredményeként nemcsak a kristálycukor ára, de a hozzá igazodó - annál 10-15%-kal olcsóbb - izoglükóz értéke is nőni fog. Hazánkban két nagy izocukorgyártó is működik, ezek együttes kibocsátása pedig már vetekszik az ország korábbi kristálycukor-gyártási kapacitásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?