Hogan elégedett az agrárpiaci folyamatokkal - kivéve a cukorét

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság a legtöbb agrártermék jelenlegi piaci kilátasait pozitívan értékeli. Különösen a tej, a marhahús és a sertéshús esetében - jelentette ki Phil Hogan agrárbizots a múlt héten Luxemburgban. Problémák adódnak viszont a cukor piacán, valamint részben a gyümölcsök és a zöldségek értékesíthetőségében, különösen az olajbogyó került bajba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cukor áresése úgy következett be, hogy a 2018/19-es szezonban az európai cukorrépatermelés visszaesett, így a mennyiségi csökkenést az árak sem kompenzálták

- emelte ki az agrárbiztos. A probléma forrása a cukortermelés globális felfutása, illetve a magas világpiaci készletek. A cukor tonnánkénti átlagára 2018 decembere és 2019 februárja között 314 euró volt, amia legalacsonyabb érték az utóbbi évtizedben - hangsúlyozta Hogan. Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter az agrárminiszterek tanácskozásán elmondta, hogy a cukoripar gyakorlatilag veszteségesen termel, és ismét felpanaszolta a termeléshez kötött támogatások piactorzító hatását - ezt a fajta dotációt ugyanis csak egyes tagállamok alkalmazzák, míg mások - így Németország - nem. Ugyanígy szóvá tette a növényvédő szerek eseti engedélyezését is (ezzel mi, magyarok előszeretettel élünk).

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
Hogan a sertéspiaci kilátásokat kitűnőnek nevezte. Uniós átlagban 9 százalékot emelkedett a vágósertés átvételi ára az utóbbi négy héten, így a tavalyi árszintet már 4 százalékkal szárnyalja túl.

A marhahús terén a stabil piaci környezetet érdemes megbecsülni - fűzte hozzá az agrárbiztos. Ugyanakkor veszélyként vázolta fel a Brexitet. A rendezetlen kilépés esélye még mindig nem hárult el, és óriási piaci károkat okozna. Michael Creed, Írország mezőgazdasági minisztere utalt rá, hogy már pusztán a Brexit körüli bizonytalanság is negatív következményekkel járt. A lengyelek leginkább a sertéshús exportjának megtorpanásától tartanak, míg a hollandok a baromfifélék kivitelét féltik egy rendezetlen kilépés esetén.

A baromfi piacával kapcsolatban Hogan elmondta, hogy Ukrajna EU-ba irányuló korlátlan exportjának gátat vetettek. Mint arról már az agrárszektor.hu beszámolt, keleti szomszédunk talált egy lukat a szabadkereskedelmi egyezményben, amit a baromfihús gátlástalan exportjára használt fel. Időközben a felek megállapodtak abban, hogy éves szinten legfeljebb 70.000 tonna szárnyashúst exportálhat Ukrajna az unió területére.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?