2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Piac

Kilőttek az árak a mezőgazdaságban - Megállhat-e vajon a gabona árcsökkenése?

Felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése áprilisban. A növényi termékek árai folyamatosan csökkennek, az élő állatok és állati termékek áremelkedése azonban kitartóan növekszik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A januártól áprilisig tartó időszakban a mezőgazdasági termelői árak 0,7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Az éves drágulás a márciusi 1,4 százalékot követően, 4,1 százalékos volt. A növényi termékek ára 4,3 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 10 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára 4,5, a gyümölcsöké 2,3 százalékkal csökkent, ezen belül pedig az alma ára 4 százalékkal mérséklődött  - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növényi termékek egy hónappal ezelőtt még 3,6 százalékkal voltak olcsóbbak, a tavaly áprilisitól pedig 1,2 százalékkal maradtak el az árak. Megállt a gabonafélék tavaly augusztus óta tartó árcsökkenése, ugyanis egy évvel ezelőtt 2,2 százalékkal kerültek többe.

A gyümölcsök 8,4 százalékot drágultak, de a burgonya 9,1 százalékkal kevesebbet ért. A zöldségfélék ára 1,8 százalékkal nőtt, az eper pedig 36 százalékkal drágább lett.

A vágóállatok és állati termékek áremelkedése 11,1 százalékról 14,5 százalékosra nőtt. Az élő állatok termelői ára 12,4 százalékkal nőtt, ami leginkább az élő sertések árának 35 százalékos emelkedésének köszönhető.

Az állati termékek ára 14,5 százalékkal, tej ára pedig 26 százalékkal emelkedett, és ezzel elérte a 2014 végi árszintet.

A vágóbaromfi ára 1,5 százalékkal nőtt, a vágótyúkfélék ára azonban 1,4 százalékkal mérséklődött. A vágósertés ára 25 százalékkal nőtt, kilogrammonként 422 forintra. A tej ára 20 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu