2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Piac

Micsoda?! A britek búzabehozatalra szorulhatnak

Nagy-Britannia adja az EU-28 búzakibocsátásának 10 százalékát, és rendszeresen állítanak fel termelési világrekordokat ebben a kultúrában. Most mégis megszeppentek. A száraz ősz miatt nem úgy halad a búza vetése, mint máskor - írja az ami.informiert.de.
 
 

Hiába az idei bőtermés, vegyes érzelmekkel figyelik a búzapiac alakulását a brit szigeteken, ami meglátszik az emelkedő tőzsdei jegyzéséken is. A termelői árak szintén felfelé tartanak, legyen szó étkezési vagy takarmánybúzáról. A londoni tőzsdén a takarmánybúza már elérte a 161,5 eurót (53,5 ezer Ft) tonnánként, és novemberben tovább emelkedett. A takarmánygabona árát az is támasztja, hogy az USA-ban nagyon vontatottan halad a tavaszi áradások miatt későn elvetett kukorica betakarítása. Vagyis úgy néz ki, hogy a helyettesítő termékből kevesebb és később jelenik meg a piacon. Eközben Argentínában és Ausztráliában is késik az aratás az időjárás miatt.


Attól azonban mégsem kell tartani, hogy meglódul a búza ára, hiszen a kínálat összességében bőséges a világpiacon. Mint arról az agrárszektor.hu is írt, a franciáknál éppenhogy a felesleg levezetése okoz gondot. Nemcsak Európában jó a termés, de a fekete-tengeri régióban is. Angliában azonban hűti a kedélyeket, hogy tavaly nagy veszteségket szenvedtek el az aszály miatt, és az idei ősz is nagyon száraznak indult, ezért a termelők nem tudták időben elvetni a búzát. Noha tudjuk, hogy a novemberben elvetett búzából is lehet jó termés, kiváló azonban sosem lesz. Emiatt félő, hogy a 2020. évi aratás gyenge termést hoz, és olyasmi történik, amire rég nem volt példa: Anglia nettó búzaimportőrré válhat. A tőzsdei reagálás ennek köszönhető.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu