2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Piac

Milliárdos hűtőházat adtak át Iváncsán

Több, mint 1,5 milliárd forintból épült hűtőházat adtak át Iváncsán. A beruházáshoz a magyar kormány 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott.
 
 

Átadták az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat a Fejér megyei Iváncsán. A helyi termelő- és értékesítő szövetkezet beruházásához a magyar kormány 75 százalékos, vagyis 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott  – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A fejér megyei szövetkezetnek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi gyümölcsöskertben termelnek, jelentős részben Fejér megyében. A létesítményben képesek hűteni, tárolni, osztályozni, különválogatni és csomagolni a beérkező gyümölcsöket, többségében automatizált gépsorokon. A beruházással a cég 15-20 új munkahelyet hozott létre – közölte Kelemen Péter, a létesítmény tulajdonosa, és az Alba Fructus Kft. ügyvezetője.

Győrffy Balázs, Kelemen Péter, Czerván György


Cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma hűtésére, osztályozására, csomagolására képesek a hűtőházban, így egész évben üzemelni tud a hűtőház. A tervek szerint a csomagolt gyümölcsök nagy részét exportálnák elsősorban Ausztriába, később Németországba, Lengyelországba és a skandináv országokba - tette hozzá a létesítmény tulajdonosa.

Hazánkban a megművelt területek 5 százalékán folyik kertészeti termelés, miközben a megtermelt termények húsz százalékát a kertészeti termények adják. A zöldség-gyümölcs ágazatban is szükség lenne az áfa csökkentésére, mert a feketekereskedelem ebben a szegmensben a becslések szerint a 30, de akár az 50 százalékot is meghaladhatja. A közeljövőben szeretnének megállapodni a kormánnyal az áfa öt százalékra csökkentésében – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu